Eks-jugoslaver truer Norge

Eks-jugoslaver i Norge er involvert i narkotikaomsetning og mafiavirksomhet. Virksomheten er så omfattende at den truer Norge, ifølge justisministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriminelle fra det tidligere Jugoslavia utgjør en alvorlig trussel mot Norge, sier justisminister Odd Einar Dørum (V).

Justisministeren legger fredag fram departementets sårbarhetsmelding, som gir et samlet trusselbilde for Norge. I dokumentet som er utarbeidet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og andre fagmiljøer, pekes personer fra det tidligere Jugoslavia ut som en spesiell gruppe, melder NRK.

- Aktører fra det tidligere Jugoslavia er i så stor grad representert i det europeiske kriminalitetsbildet at det kan utgjøre en trussel mot borgernes velferd, heter det i dokumentet.

Dørum sier at mange med kosovoalbansk bakgrunn står for omsetning av narkotika i Norge.

- Alle er vel enige om at spredning av narkotika ikke bare truer velferd, men at det i mange sammenhenger faktisk er drap og sågar drap på veldig mange mennesker, sier Dørum.

Ifølge justisministeren har politiet oppnevnt en egen gruppe som skal jobbe mot blant andre kriminelle fra det tidligere Jugoslavia.

Ellers går det fram av sårbarhetsmeldingen at politiets sikkerhetstjeneste skal gi høyeste prioritet til kampen mot internasjonal terrorisme.

Også kampen mot politisk motivert vold, spesielt fra høyreekstreme grupper, og andre lands spionasje mot flyktninger som kommer til Norge, såkalt flyktningspionasje, trekkes fram i dokumentet.

(NTB)