Eks-kansler Kohl innrømmer pengesnusk

Skandalen rundt kristeligdemokratene i Tyskland ruller videre: I går erkjente tidligere kansler Helmut Kohl at han og partiet brukte hemmelige bankkonti til pengegaver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kohl kjemper nå ikke bare for partiets ære, men også for sitt eget ettermæle. Konfrontert med anklager om smøring, pengesnusk og korrupsjon, tok Kohl på seg ansvaret for at det var brukt hemmelige bankkonti i partiet under hans tid som CDUs formann og kansler i Tyskland.

Under et krisemøte i CDUs ledelse innrømmet Kohl i går at han selv hadde brukt de skjulte kontiene, og at dette var en feil som kan ha vært brudd på partiets lover.

- Ikke meningen

Kohl avviste imidlertid at det var snakk om bestikkelser og korrupsjon. De «spesielle» bankkontiene ble brukt for å motta pengegaver, men var ifølge Kohl «nødvendige» for raske bidrag til det politiske arbeidet. Han beklaget at det kanskje hadde vært mangel på innsyn og kontroll.

- Det var ikke meningen. Jeg ville bare tjene partiet, sa Kohl.

Trolig er det snakk om mer enn brudd på partivedtektene. Tyske etterforskere mener det finnes et system av hemmelige konti som ble brukt for å unndra pengegavene fra beskatning. Kritikerne hevder også at pengebidragene var bestikkelser.

Kohl benektet i går på det sterkeste at partiet og regjeringen hadde latt seg kjøpe, og nåværende partileder Wolfgang Schäuble hevdet at ingen CDU-medlemmer hadde latt seg berike personlig. CDU skal ha sluttet å bruke kontiene i fjor.

Våpenskandale

Skandalen begynte å rulle etter avsløringene om at CDU i 1991 skulle ha mottatt bestikkelser i forbindelse med et våpensalg til Saudi-Arabia. En våpenhandler overleverte kontant en million tyske mark (4,2 millioner kroner) i en stålkoffert til noen av partiets medarbeidere på en parkeringsplass. Det er fortsatt uklart hvor pengene havnet.

På begynnelsen av 90-tallet kjøpte Saudi-Arabia panservogner fra det tyske konsernet Thyssen. Ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel var halvparten av kjøpesummen på 1,8 milliarder kroner rene smørepenger. Det blir nå altså påstått at 4,2 millioner kroner fra denne tvilsomme handelen gikk til CDU, som da satt med regjeringsmakten.

Kohl har tidligere hevdet at han først ble kjent med våpenhandlerens pengegave for tre uker siden.