Nav-drapet

Eks-kollega av drepte: Drapstruet på Nav

Torbjørn Langva (42) har selv opplevd trusler på Nav-kontoret hvor en kvinne ble drept mandag.

- TRAGISK: Tidligere Nav-ansatt Torbjørn Langva forteller at han har blitt drapstruet av Nav-klienter, og kaller drapet på en Nav-ansatt i Bergen for en tragisk hendelse. Video: Christian Fjermeros / Dagbladet TV. Reporter: Stian Drake Vis mer
Publisert

BERGEN/OSLO (Dagbladet): - Det er jo selvfølgelig veldig trist. Det er noe som absolutt ikke burde skje - noe mer er det egentlig ikke å si. Hendelsen er tragisk.

Det sier Torbjørn Langva (42) til Dagbladet. Fram til 2013 jobbet sosionomen selv på Nav Årstad i Bergen, der to kvinner mandag ble knivstukket. En kvinne i 50-åra døde av skadene hun ble påført, mens en kvinne i 20-åra kom fra hendelsen med lettere fysiske skader.

En mann i 30-åra er siktet for drap og grov kroppsskade etter angrepet. Han ble tirsdag vareteksfengslet, men har verken tatt stilling til skyldspørsmålet eller erkjent de faktiske handlingene.

- Han er svært preget av det som har skjedd, sier forsvarer Morten Grimstad til Dagbladet.

TATT: En video Dagbladet har fått tilgang til, viser pågripelsen av den siktede etter Nav-drapet i Bergen. En kvinne i 50-åra døde etter angrepet. Foto: Tipser Vis mer

- Dedikert og engasjert

Langva jobbet tidligere sammen med den nå avdøde kvinnen, men kjente henne ikke personlig.

- Jeg jobbet på en annen del av Nav-kontoret, og det er et stort Nav-kontor med mange ansatte, men jeg vet hvem hun var, sier han.

- Hvordan vil du beskrive henne?

- Hun var en dedikert, god og engasjert medarbeider som brant for sine klienter. Det er helt sikkert at hun vil bli savnet.

Selv jobbet Langva med det han beskriver som ei vanskelig gruppe klienter. Det har ført til at han har fått kjenne trusler på kroppen.

- To ganger har jeg vært i retten på grunn av trusler, samt at jeg blitt forsøkt utsatt for vold én gang, sier sosionomen, som har fortalt sin historie til Bergens Tidende tidligere. I 2012 ble en mann i 20-åra dømt for drapstruslene.

TIDLIGERE KOLLEGA: Fram til 2013 jobbet Torbjørn Langva på samme Nav-kontor som kvinnen som ble knivstukket og drept. Nå jobber sosionomen i Helse Bergen. Foto: Stian Drake / Dagbladet
TIDLIGERE KOLLEGA: Fram til 2013 jobbet Torbjørn Langva på samme Nav-kontor som kvinnen som ble knivstukket og drept. Nå jobber sosionomen i Helse Bergen. Foto: Stian Drake / Dagbladet Vis mer

Langva mener at det ble satt fokus på de ansattes sikkerhet da han jobbet i Nav, og forteller at hans avdeling fikk kursing i hvordan de skulle møte vanskelige og utfordrende klienter.

- Sikkerhet er ferskvare og noe som må jobbes med hele tida. Den største utfordringen og mitt største spørsmål er om det blir tid til det i en travel arbeidshverdag. Det burde kanskje ha vært mer fokus og mer kursing på det, men samtidig er det lett å være etterpåklok.

Lover gjennomgang

Hittil i år er det rapportert om over tusen tilfeller av trussel- eller voldshendelser mot Nav-ansatte på landsbasis. Med unntak av pandemiåret 2020 har antallet de siste åra holdt seg i overkant av 2000 hendelser per år.

Etter at en ansatt ved Nav Grorud i Oslo ble drept i 2013, innførte etaten flere sikkerhetstiltak og opplæring av de ansatte. Forskere ved NTNU konkluderte i 2018 med at satsingen på sikkerhet hadde vært «bra», men fant også «enkelte forbedringspotensialer».

Nå tar flere til orde for en ny gjennomgang av tiltak og rutiner.

- Det vil bli gjort en gjennomgang, der vi må se om det er ting vi bør gjøre annerledes. Det må også vurderes nasjonalt - om vi er forsvarlig satt opp, slik vi er i dag, sier kommunaldirektør Tommy Johansen i Bergen kommune til Dagbladet.

- Ble sikkerhetsrutinene fulgt i forbindelse med det aktuelle møtet mandag?

- Det er en av tingene vi må se på. Jeg opplever organisasjonen som veldig profesjonell når det kommer til oppfølging av sikkerhetsrutinene vi har etablert. Jeg har ikke fått noe signal som tilsier at de ikke ble fulgt her, men dette vil vi se nærmere på når vi har fått klarhet i hendelsesforløpet.

Ble godt ivaretatt

Langva mener at det alltid har vært for mange trusler ved Nav-kontorene, og tror kanskje at flere av disse hendelsene burde vært anmeldt.

Selv føler han at hans daværende leder var veldig opptatt av dette.

- Vi jobbet mye med hvordan vi sikret hverandre - ikke bare på kontoret, men også da vi besøkte klientene hjemme. Det var noe lederne mine var svært opptatt av, men igjen så jobbet jeg i et spesialteam, sier han.

42-åringen har ikke følt seg særlig påvirket av truslene i åra som gått. Det gjorde han derimot da truslene ble fremmet.

- Når det blir rettet drapstrusler mot deg, blir man redd. Når noen truer deg på livet og kanskje er rusa, eller enda verre oppleves som psykotiske, da har du ingen forutsetninger for å vite hva den andre personen kan gjøre. Det er helt naturlig å bli redd da.

- Hvordan føler du at du ble ivaretatt etter hendelsene?

- Det var en god opplevelse. Jeg tenker at det er viktig å få bearbeidet hendelsen i ettertid, og Nav hadde gode rutiner for hvordan man jobbet i etterkant av hendelsen. Det føler jeg at de har etter denne episoden også.

Sosionomen forteller at han har vært i kontakt med personer som fortsatt jobber ved Nav-kontoret på Årstad, men han er ikke sikker på om de var til stede under angrepet mandag.

- Det å få en kollega drept er en utrolig ekkel situasjon og nesten umulig å finne gode nok rutiner for, men det virker som de blir ivaretatt bra, sier Torbjørn Langva.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer