Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eks-kolleger uenige om Jensen: «Helt åpenbart uskyldig». «Blomsterspråket gjør meg skeptisk»

Eirik Jensens læremester i politiet, John B. Malden, er etter en uke i retten overbevist om at Eirik Jensen er uskyldig.

GAMLE VENNER:  Jon B. Malden (t.v.) hilser på sin gamle kollega Eirik Jensen i Oslo tingrett. - Jeg er overbevist om Jensens uskyld, sier Malden. I midten forfatter Torgrim Eggen som skal skrive bok om saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GAMLE VENNER:  Jon B. Malden (t.v.) hilser på sin gamle kollega Eirik Jensen i Oslo tingrett. - Jeg er overbevist om Jensens uskyld, sier Malden. I midten forfatter Torgrim Eggen som skal skrive bok om saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når dørene har blitt åpnet i Oslo tingrett og sikkerhetskontrollen utenfor rettssak 250 har blitt gjort klar, har tidligere politioverbetjent John B. Malden stått først i køen.

Han vil ha med seg hvert eneste ord som blir sagt om og fra sin tidligere politikollega Eirik Jensen.

- Det er helt forferdelig å være her. Dette er en rettssak vi burde vært foruten, sier John B. Malden til Dagbladet.

65-åringen som i flere ti år jobbet i Oslo-politiet, og som kjenner Eirik Jensen godt som både kollega og venn trekker pusten og sier:

ANKLAGET: Eirik Jensen er tiltalt for korrupsjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ANKLAGET: Eirik Jensen er tiltalt for korrupsjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er helt åpenbart for meg at Eirik er uskyldig!

- Ingen «løs kanon»

Malden synes Eirik Jensen har kommet styrket ut av den første uka i retten.

- Eirik har forberedt seg godt. Forklaringen hans er troverdig. Aktoratet forsøker å framstille ham som en løs kanon på dekk, det har de ikke lykkes med. Det har blitt hakket på systemer og instrukser, men det er ikke Erik Jensen tiltalt for.

Malden oppsummerer den første uka den omfattende straffesaken mot Jensen slik etter en uke med rettsforhandlinger:
- Spesialenheten har forsøkt å trekke personen Eirik Jensen i tvil. Etter min oppfatning har de ikke greid å så tvil om hverken hans redelighet eller arbeidsmetodene, sier den tidligere politioverbetjenten til Dagbladet.

TROR PÅ JENSEN: John B. Malden, tidligere politioverbetjent tror ikke Jensen er skyldig.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
TROR PÅ JENSEN: John B. Malden, tidligere politioverbetjent tror ikke Jensen er skyldig. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Ikke blitt dupert

Malden og Jensen ble kjent på 80-tallet, og jobbet i perioder tett sammen.

- Jensen er resultatorientert, og fikk gode resultater, sier Malden.

- Du er ikke forutinntatt og har bestemt deg på forhånd at din tidligere kollega ikke er skyldig?

- Jeg er forutinntatt, det er ikke tvil om det. Men det er ikke kommet fram noe i retten som har styrket anklagene mot Jensen. Ikke et eneste lite bevis, eller noe som får meg til å tvile, sier John B. Malden.

- Aktoratet har forsøkt å ta Jensen. Men han har svart godt for seg og ikke latt seg dupere, sier den tidligere overbetjenten.

- Blomsterspråket gjør meg skeptisk

Ikke alle av Eirik Jensens tidligere kolleger er like imponert over forklaringen til den korrupsjonstiltalte politimannen.

- Jeg tror heller ikke at Jensen har sittet sammen med Cappelen og planlagt narkotika-forbrytelser.

- Men etter min oppfatning har det kommet fram at Eirik Jensen har begått unnlatelsessynder, eller tjenesteforsømmelse om vi sier i politiet. Han skulle selvfølgelig ikke latt Cappelen holde på, sier en tidligere kollega i Oslo-politiet. Han ønsker ikke å stå fram med navn og bilde.

- Men når det er sagt, det er mange sjefer i Oslo-politiet som har ansvaret for at Jenser er der han er i dag. Det kunne like gjerne vært flere politisjefer på tiltalebenken, sier den erfarne politimannen.

Han har ikke vært til stede under hele rettsforhandlingene, men har fått med seg det meste av det som skjedde den førte uken.

- Blomsterspråket - kodemeldingene på SMS - som har vært mellom Cappelen og Jensen gjør meg skeptisk, sier mannen som i flere år jobbet sammen med Jensen på seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo-politiet.

Lukkede dører

Når tingrettsdommer Kim Heger setter retten mandag morgen, vil hverken media, John B. Malden eller andre tilhørere være til stede. Etter en begjæring fra aktorat vil deler av forhandlingene foregå bak lukkede dører.

DOMMET: Tingrettsdommer Kim Heger leder rettsforhandlingen.  Foto: Torbjørn Grønning
DOMMET: Tingrettsdommer Kim Heger leder rettsforhandlingen.  Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Dommer Kim Heger, som flere ganger har understreket at han prinsipielt er for åpne dører i retten, skriver i sin kjennelse om lukkede dører:

- Det foreligger særlige forhold som gir grunn til frykt for at de tiltalte og andre risikerer forfølgelse eller represalier hvis innholdet i deler av Jensens forklaringer blir kjent for andre, og at dette også vanskeliggjøre sakens opplysning og at lukkede dører derfor er påkrevd.

Mens advokat Benedict de Vibe, Gjermund Cappelens forsvarer, støttet kravet om lukkede dører, og mener det dreier seg om liv eller død for Cappelen.

Advokat John Christian Elden - som sammen med advokatene Arild Holden og Sidsel Katralen forsvarer Eirik Jensen - ønsker åpne dører.

ÅPNE DØRER: Advokat John Christian Elden forsvarer Eirik Jensen og ønsker åpne dører under rettsforhandlingene. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ÅPNE DØRER: Advokat John Christian Elden forsvarer Eirik Jensen og ønsker åpne dører under rettsforhandlingene. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

– Vår oppfatning er at saken bør gå for åpne dører, og at Jensen kan forklare seg med tilhørere i salen, eventuelt at dørene lukkes med pressen til stede. Vi er også åpne for at det kan ilegges referatforbud hvis det skulle være behov for det, sier John Christian Elden til Dagbladet

Lange forklaringer

Eirik Jensen skal forklare seg hele denne uken og mandag 23. og tirsdag 24. januar, før det blir Gjermund Cappelens tur til å innta vitneboksen i sal 250 i Oslo tingrett.

Oslo tingrett har satt av tid, slik at Cappelen - som Jensen - først forklare seg fritt, deretter utspørres av aktoratet, så av advokatene. Det er ventet at Gjermund Cappelen vil forklare seg fram til og med tirsdag 7. februar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling