Eks-lærer dømt til forvaring for overgrep

Forbud mot deltakelse i barneaktiviteter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjøvik tingrett har dømt en overgrepstiltalt tidligere lærer til forvaring i tolv år og forbyr ham å jobbe som lærer eller delta i barne- og ungdomsaktiviteter på ubestemt tid.

Mannen ble frikjent på to punkter, men dømt på de øvrige 223 punktene i tiltalen.

I alt var det 108 fornærmede - de aller fleste av dem jenter fra 9 til 15 år. De aller fleste av forholdene er overgrep begått gjennom nettbaserte snakkekanaler, der mannen har fått jenter ned i niårsalderen til å begå til dels grove seksuelle handlinger.

Foruten dommen må 50-åringen betale 102 av ofrene oppreisning i størrelsen 15 000 og opp til 250 000 kroner.

Nedverdigende I tillegg til overgrep gjennom snakkekanaler har mannen begått fysiske overgrep mot tre jenter i tenårene.

- Tiltalte har utsatt et stort antall barn for nedverdigende seksuelle opplevelser. Mange av de berørte er påført betydelige psykiske skader som har hemmet deres livskvalitet i stor grad, går det fram av dommen fra Gjøvik tingrett.

Saken er trolig en av de mest omfattende overgrepstiltalene som er behandlet i en norsk domstol.

- Antallet fornærmede er uvanlig høyt og er i seg selv et klart skjerpende moment. De fornærmedes lave alder har også betydning for straffeutmålingen, skriver Gjøvik tingrett.

- Hensynsløs Domstolen skriver at ekslæreren har gått svært utspekulert fram, ved å bruke mange forskjellige profiler på chattegruppene hvor han møtte barna.

Han utga seg for å være både gutt og jente og samtalene startet med temaer som barn er opptatt av, før han vred samtalen over til temaer med grovt seksualisert innhold.

- Etter at tillit var etablert, utnyttet tiltalte barna på en manipulerende, hensynsløs og fullstendig grenseløs måte uten å bli oppdaget. Chatteloggene viser at tiltalte til tider har hatt en intens og pågående atferd, skriver dommer Lars Marcus Evensen i den 157 sider lange avgjørelsen.

(NTB).