Eks-leder i Wagner har flyktet til Norge

En tidligere kommandohavende i den beryktede leiesoldatgruppa Wagner krysset grensa til Norge tidligere denne uka, og har søkt om asyl. Det bekrefter hans advokat overfor Dagbladet.

KRITISK TIL WAGNER: Tidligere kommandohavende i leiesoldatgruppa Wagner har gått ut mot gruppas behandling av egne soldater. Nå hevder han å befinne seg i Oslo. Video: Gulagu.net / Telegram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Andrey Medvedev ble natt til fredag pågrepet i Pasvik i Finnmark, mistenkt for å ha tatt seg ulovlig inn i Norge fra Russland gjennom Pasvikdalen.

Det bekrefter hans advokat, Jens Bernhard Herstad, overfor Dagbladet.

- Han har det etter forholdene greit, sier advokat Herstad, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Finnmark politidistrikt meldte om pågripelsen fredag.

- Mannen har søkt om asyl i Norge, opplyste stabssjef i Finnmark politidistrikt, Tarjei Sirma-Tellefsen.

Politiet har ikke ønsket å gå ut med ytterligere informasjon om mannen, utover at han er utenlandsk statsborger.

Skal ha vært på rømmen

Det var menneskerettsorganisasjonen Gulagu.net som først meldte at Medvedev, som for kort tid siden var kommandohavende i en avdeling av den beryktede leiesoldatgruppa Wagner, hadde kommet seg inn i Norge.

Han skal ha kontaktet organisasjonen i desember, og bedt om hjelp til å unngå en tilsvarende straff som hans underordnede, Jevgenij Nuzjin, som ble henrettet på brutalt vis av sine egne i november.

Han skal ha forlatt gruppa umiddelbart etter at hans firemånederskontrakt, signert 6. juli 2022, gikk ut, og siden vært på rømmen.

I et intervju med den uavhengige russiske nettavisa The Insider hevdet Medvedev i midten av desember å ha sin tidligere arbeidsgiver etter seg.

- De jobber med å få folk til å forsvinne: De tar folk og dreper dem - enten i skjul eller i full offentlighet, som var tilfellet med Nuzjin, sa han til avisa.

I et intervju med Gulagu.net oppgir han å være villig til å vitne overfor norske myndigheter og i internasjonale straffeprosesser om det han har opplevd og vært vitne til.

Han har blant annet hevdet å kjenne til og ha bevitnet flere henrettelser av Wagner-soldater som har nektet å ta del i kamphandlinger i Ukraina.

Hevder å ha blitt skutt etter

Grensepasseringen skal ha skjedd torsdag, i nærheten av den russiske gruvebyen Nikel, som ligger 10 kilometer fra grensa mot Norge.

Det påfølgende hendelsesforløpet samsvarer med beskrivelsen gitt av Finnmark politidistrikt, som opplyser at den pågrepne mannen skal ha oppsøkt et privathus i grenseområdet og bedt om hjelp.

Det opplyser også Medvedev overfor Gulagu.net at han gjorde.

Politiet beskriver pågripelsen som udramatisk.

I intervjuet, som ble publisert tidlig søndag morgen, beskriver Medvedev dramatiske scener på andre sida av grensa: Han hevder å ha blitt skutt mot av russiske grensevakter mens han løp mot norskegrensa.

Han oppgir videre å være flyttet til Oslo, der han nå skal sitte i politiets varetekt.

Dagbladet har vært i kontakt med kommunikasjonsdirektør i UDI, Ingeborg Grimsmo, som henviser til politiet i saken. Operasjonsleder i Finnmark politidistrikt, Robin Fure, henviser til politiets utlendingsenhet, da det er blitt en asylsak.

- Dette har jeg ikke tenkt å uttale meg om, utover at vi ikke uttaler oss om enkeltsaker, sier jourhavende jurist i politiets utlendingsenhet, Jo Arne Måna, til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer