Eks-mannens forklaring for lukkede dører

Haugesund: Dørene ble lukket da Marianne Våges tidligere ektemann forklarte seg for Haugesund byrett i ettermiddag. Det var eks-mannen som fant den 29 år gamle kvinnen og som meldte fra til politiet om drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eks-mannen skulle levere parets to barn til Marianne Våge om kvelden søndag 9. april. Han ante uråd da han ikke fikk svar i huset, og han fikk se en knust rute i kjelleretasjen. I huset fant politiet den 29 år gamle tobarnsmoren drept.

Eks-mannen har bedt retten om å få forklare seg for lukkede dører, noe herredsrettsdommer Tine Odland og meddommerne mente var berettiget.

Drapsmann

25- åringen som er tiltalt for drapet på Marianne Våge forklarte i dag tidlig at han må ha tatt livet av henne. Han husker ingenting av ugjerningen, men mener bevisene mot ham er solide.

- Det er ikke lett å innse at jeg faktisk har drept noen, sa 25-åringen til byretten.

Han forklarte seg om alt han husket han hadde foretatt seg natt til 9. april, men kunne ikke huske at han hadde drept kvinnen i nabohuset. Han opplyste at han hadde snakket med naboen sin to ganger, og at han ikke kjente henne. Likevel kunne han ikke annet enn å trekke konklusjonen at han er en drapsmann. Bevisene mot ham er for tunge, mener han.

Advokat John Christian Elden, som forsvarer 25-åringen, sier at det er en svært vanskelig sak å forholde seg til siden hans klient ikke husker noe. Han vil følge rettsforhandlingene og se hvordan bevisene står, før han kan si hvordan forsvaret skal føres. Mandag varslet han at han muligens ville føre ti vitner i saken. Fem av disse vitnene vil ifølge aktor, statsadvokat Tormod Haugnes, si noe om Marianne Våges eks-mann.

Bevis

Ikke noe av det 25-åringen selv forklarte i retten i dag, tyder på at han har drept sin 29 år gamle nabo. Han sier at han våknet opp søndag morgen i de samme klærne han hadde sovnet i, uten noen blodflekker. Elden understreker at de tekniske bevisene kun sannsynliggjør at hans klient var i Marianne Våges hus. Men det beviser ikke at han er drapsmannen, påpeker Elden.

- Utfordringen for forsvarerne er ikke å trekke samme konklusjon som tiltalte har gjort. Vi må se etter tvil, sier Elden. 25-åringen erklærte seg ikke skyldig da tiltalen ble lest opp i dag. Bevisene som statsadvokat Tormod Haugnes oppsummerte i sin innledning, var så bastante at 25-åringen mener at han må ha drept Marianne Våge uten å huske noen ting. Tiltaltes fingeravtrykk er funnet på utsiden av stuevinduet i Våges bolig. Dessuten er hans fingeravtrykk funnet på et glasskår fra et kjellervindu, som var knust. På et laken i soverommet er det funnet blod som stemmer med 25-åringens DNA- profil. Blod fra Marianne Våge er dessuten funnet på en sko som tilhører 25-åringen.

Beruset

25- åringen forklarte i dag at han hadde drukket en del hjemmelaget vin denne lørdagskvelden. Han innrømmet også at han hadde røkt rundt ett gram hasj. Han trodde at han hadde sovnet utpå natten.

Marianne Våge døde av flere knivstikk i hodet og ryggen. I alt åtte knivstikk hadde gått gjennom hjerneskallen, og to stikk hadde gått inn i hjertet og lungen. Da hun ble funnet et knapt døgn senere, sto drapsvåpenet, en stor kjøkkenkniv, i ryggen hennes. Politiet fant blodspor etter henne på badet, i gangen, i trappen og på kjøkkenet.

- Det er for jævlig, sa tiltalte lavmælt til retten gjentatte ganger. Han flyttet inn i huset i Grutlefeltet nord for Haugesund sentrum noen måneder før Våge ble drept. Årsaken var at hans mor døde, og han måtte overta ansvaret for sin mindreårige bror. Han forklarte at han lørdag 8. april hadde slått opp med kjæresten sin. Men bruddet var ønsket av begge parter. Han mente derfor at hans sinnsstemning denne aprilkvelden var stabil og at han var i godt humør.

Forhandlingene i Haugesund byrett fortsetter i morgen. Det er satt av en uke til rettsforhandlingene.

(NTB/Bodil K. Sandvik)