Eks-medarbeider ut mot Trump: - Gammel og sliten

John Bolton slutter seg til flere av den tidligere presidentens nære medarbeidere som mener han har blitt en byrde for det republikanske partiet.

STILLER SOM PRESIDENTKANDIDAT: Tidligere president Donald Trump, annonserte forrige uke at han vil stille som presidentkandidat i 2024. Foto: Marco Bello / Reuters / NTB
STILLER SOM PRESIDENTKANDIDAT: Tidligere president Donald Trump, annonserte forrige uke at han vil stille som presidentkandidat i 2024. Foto: Marco Bello / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

John Bolton er den siste i rekka av Donald Trumps (76) eks-medarbeidere til å fordømme sin tidligere sjef, etter at republikanerne underpresterte i mellomvalget.

Det gjør han i et intervju med The Guardian, der han hevder at stadig flere i det republikanske partiet frykter at hans presidentkandidatur vil få katastrofale konsekvenser for partiet.

- Selv om de har elsket stilen, tilnærmingen og politikken hans, elsket alt ved ham, vil de ikke tape. Frykten, hvis han får nominasjonen, er at han ikke bare vil tape presidentvalget, men også ta forferdelig mange republikanske kandidater med seg, sier Bolton.

- Giftig i presidentvalget

Bolton var FN-ambassadør da George W. Bush var USAs president.

I 2018 overtok han som nasjonal sikkerhetsrådgiver under Donald Trump. Allerede året etter fikk han sparken. I etterkant kom han med sterke beskyldninger mot sin tidligere sjef i bokform.

Nå har han altså sluttet seg til en gruppe tidligere allierte, som mener Trump har blitt en byrde for republikanerne i valgsammenheng.

KRITISK TIL TRUMP: Tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver, John Bolton. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB
KRITISK TIL TRUMP: Tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver, John Bolton. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB Vis mer

Til tross for deres opprør har den tidligere presidenten fortsatt betydelig støtte i det republikanske partiet. Det erkjenner også Bolton i intervjuet.

- Det er ingen tvil om at Trumps velsignelse i primærvalget kan være svært verdifull for en kandidat i det republikanske partiet. Men å lene seg på den støtten, eller fremme seg selv som den Trump-godkjente kandidaten, er giftig i presidentvalget, sier Bolton.

Han hevder å ha gjennomført sin egen meningsmåling som viser at den tidligere presidentens har sunket sakte, men jevnt, de siste to åra.

Trumps største problem, mener Bolton, er at han framstår som «gammel og sliten».

TRE PRESIDENTER: Demokraten Nancy Pelosi vil gå av som leder for Representantenes hus. I talen takket hun tre av de fire presidentene hun har jobbet med. Vis mer

Lunken mottakelse på presidentkandidatur

Trump annonserte forrige uke at han vil stille som presidentkandidat i 2024.

Mottakelsen har vært lunken - ikke bare innad i hans eget parti.

Mediene til den mektige mediemogulen Rupert Murdoch, noen av de mest innflytelsesrike nyhetskildene for USAs konservative velgere, ser ut til å ha vendt ham ryggen - til fordel for en av hans største rivaler, Ron DeSantis.

Murdoch selv skal også ha advart Trump om dette.

Den sittende presidenten, Joe Biden (80), har foreløpig ikke erklært seg som kandidat, men sa nylig at han vil ta en beslutning om dette på nyåret.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer