ENDELIG ARBEIDSTAKER: Aleksander Vattøy Dyrhol var glad, men samtidig nervøs første dag på jobb. - Det føles veldig deilig å starte å jobbe, sier 29-åringen. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
ENDELIG ARBEIDSTAKER: Aleksander Vattøy Dyrhol var glad, men samtidig nervøs første dag på jobb. - Det føles veldig deilig å starte å jobbe, sier 29-åringen. Foto: Endre Vellene / DagbladetVis mer

Eks-narkomane Aleksander (29) kunne endelig møte på jobb etter ni år uten: - Det føles veldig deilig

Aleksander Vattøy Dyrhol synes imidlertid det er urettferdig at han måtte bruke «siste utvei» om å få seg jobb, nemlig Facebook.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMESTRAND (Dagbladet): I dag hadde Aleksander Vattøy Dyrhol sin første arbeidsdag. Det var til stor glede for 29-åringen fra Larvik.

- Det føles veldig deilig å ha en jobb igjen. Jeg er utrolig glad, sier han fornøyd når Dagbladet treffer ham på en byggeplass i Holmestrand i Vestfold.

Stålrammene fra stillasene slås mot hverandre og borringen i betongen overdøver trafikkstøyen i vestfoldbyen. At Aleksander skulle stå her i dag hadde han aldri drømt om da han mandag forrige uke la ut en «jobbannonse» på Facebook der han søkte etter en fast jobb.

Innlegget hans ble delt over 23 000 ganger. Lørdag, bare fem dager etter at han la ut annonsen, kunne han fortelle at han hadde fått drømmejobben.

Nervøs nyansatt

- Det er helt utrolig at jeg kan stå her i dag. Jeg skal innrømme at jeg sov veldig dårlig i natt. Jeg var temmelig nervøs, men det var lett å stå opp. Jeg visste jo at det var noe jeg gledet meg til, sier Dyrhol fornøyd.

Klokka 07 i dag møtte han på kontoret til hans nye arbeidsgiver Nord Industri Service AS i Porsgrunn. Videre dro han til Drammen for å hente stillasmaterialer og deretter sørover igjen mot Holmestrand for å sette opp stillaset til byggeprosjektet som skal bli byens nye bibliotek.

KOLLEGA: Espen Skeie er fornøyd med å ha fått en ny kollega. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
KOLLEGA: Espen Skeie er fornøyd med å ha fått en ny kollega. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Det er som å bygge lego, spøker Espen Skeie. Han er Aleksanders «fadder», eller formann, som skal lære han opp i tida framover. Skeie er fornøyd med å ha en ny kollega.

- Han viser arbeidsvilje, han er positiv og det har gått veldig bra i dag, sier Skeie og legger til at første dag på jobb er ingen spøk.

- Det blir som første skoledag, sier han og ler.

Lang reise

I Facebook-innlegget fortalte Aleksander om sin fortid som narkoman og hjemløs, men at han nå omsider hadde fått orden på saker og ting.

I et gult arbeidsantrekk som nesten skinner mer enn sola, med svarte vernesko, hvit hjem og caps forteller Aleksander om de siste to årene av livet hans. Det har vært en lang reise.

- Det har skjedd veldig mye. Etter at jeg ble rusfri i 2014 har jeg jobbet mye med å komme meg tilbake til et normalt liv og bli nykter, sier Dyrhol.

Året etter, i 2015, falt ting mer på plass og han startet året med å søke jobber - mange jobber. 60 søknader leverte han til ulike arbeidsgivere i Vestfold. 29-åringen synes det er synd at man må benytte Facebook for å kunne få seg jobb.

BYGGEBRANSJEN: Aleksander har fått seg jobb som stillasbygger i Nord Industri Service AS. 
BYGGEBRANSJEN: Aleksander har fått seg jobb som stillasbygger i Nord Industri Service AS.  Vis mer

- Det er unødvendig at jeg måtte ty til drastiske metoder for å få meg jobb. Det er urettferdig. Selv om jeg ikke har jobba siden høsten 2007, så må arbeidsgivere også kunne se hvem som er bak den jævla CV-en, sier Dyrhol.

I går fortalte Dyrhol og hans samboer, Linda Mohilla, til Dagbladet at de skal oppfordre alle arbeidsgiverne som kontaktet Aleksander, om å melde seg til organisasjoner som driver med arbeidsformidling.

- Det er bra at jeg får en sjanse, men det er flere også som fortjener det, sier Dyrhol som brukte tre uker på å tenke på om han skulle legge ut Facebook-innlegget.

- Andre burde gjøre det samme

Fra tidligere har han litt erfaring fra håndverkbransjen og ønsket seg tilbake blant annet på grunn av variert arbeidsdag.

- Også fordi det er deilig å få ut litt energi, siden jeg har ADHD, sier den arbeidsvillige 29-åringen.

Sjefen til Aleksander, Christian Weber Seland, fortalte til Dagbladet i går at det er hyggelig å gi folk en sjanse og at det viktigste er at man har lyst til å lære - ikke at man har flere års utdanning.

- Arbeidsgivere må ikke være redd for å ansette personer med «hull» i CVen. Det viktigste er at de (arbeidstakerne) ønsker å lære og er fysisk oppegående. Fordelen med håndverkstjenesten er at man kan bygge seg oppover, isteden for å gå flere år med skole, sa Weber Seland til Dagbladet i går.

For tre måneder siden fikk Aleksander samboeren Linda sitt første barn sammen. Drømmen hans, som han skrev i jobbannonsen, var å kunne kjøpe seg et hus til familien og stesønnen.

- Nå ser det lysere ut i hvert fall. Jeg må bare kvitte meg med noen betalingsanmerkninger først, sier han med latter i stemmen - og legger til at han ser fram til en ny arbeidsdag morgen.