Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eks-Pentagon sjef fillerister Obama i ny bok

Robert Gates mener Barack Obama aldri hadde tillit til sine militære sjefer.

KRITISERER SJEFEN: Tidligere forsvarsminister Robert Gates med Barack Obama. REUTERS/Jason Reed Scanpix
KRITISERER SJEFEN: Tidligere forsvarsminister Robert Gates med Barack Obama. REUTERS/Jason Reed Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Robert Gates (minister fra 2006 til 2011) er den eneste amerikanske forsvarsminister som har tjent både en republikansk og en demokratisk sjef.

- Kontrollerende natur Gates beskriver riktignok Obama som en mann han mener har integritet. Men han er ikke begeistret for det han kaller Barack Obamas «kontrollerende natur».

- Han tok detaljstyring, og det å blande seg inn i operasjonelle ting, til nye høyder, skriver Gates. The Washington Post skriver at boka til Gates: «I tjeneste: Mamoarene til en forsvarsminister», som ei tidvis bitter bok.

- Allerede tidlig i sin tid var det mistanke og mistro mot de øverste militære lederne fra  toppene i Det hvite hus, inkludert fra presidenten og visepresidenten, skriver Gates. Han skriver at denne mistilliten ble et stort problem for ham som forsvarsminister. En av dem Obama ifølge Gates ikke hadde tillit til, var general David Patraeus, amerikansk øverstkommanderende i Afghanistan i 2010 og 2011.

Mannen som kunne krigene En viktig grunn til at Gates ble med i Obamas administrasjon var at Obama arvet krigene til sin forgjenger George W. Bush. Gates var forsvarsministeren som allerede kunne krigene, og som hadde autoritet til å forme en strategi for å få USA ut av krigene i Afghanistan og Irak, som også Bush-administrasjonen etter hvert skjønte var en katastrofe.

Og nettopp dette er ifølge Gates mye av problemet. Obama mislikte krigene i Irak og Afghanistan til de grader at han når det gjelder Afghanistan, fortsatt ifølge Gates, «ikke betraktet krigen som sin».

- For ham dreide det seg kun om å komme seg ut, skeiver Gates. Men krigene var vitterlig Obamas, selv om han hadde arvet den.

- Jeg tvilte aldri på hans støtte til soldatene, bare hans støtte til oppdraget, skriver Robert Gates, ifølge BBC.

Ros for bin-Laden aksjonen På et punkt roser imidlertid Robert Gates sin tidligere sjef. Det var for at Obama tok ansvaret for det militære angrepet inne i Afghanistan i 2011, da al-Qaida lederen Osama bin-Laden ble drept. Gates var selv motstander av aksjonen, og mente den var for risikofylt. Men om Obamas rolle i dramaet, skriver Gates:

- Det var en av de modigste avgjørelsene jeg noen sinne så i Det hvite hus.

Robert Gates skriver også om sin store respekt for tidligere utenriksminister Hillary Clinton, som trolig blir demokratenes kandidat til presidentvalget i 2016.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media