Eks-politi frikjent

En tidligere politimann og en advokat er nå endelig frikjent for grovt underslag.

- FORNUFTIG: - Det er fornuftig av Økokrim å akseptere at de gjorde en feil i stedet for å anke til Høyesterett, sier advokat John Christian Elden som forsvarte 53-åringen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- FORNUFTIG: - Det er fornuftig av Økokrim å akseptere at de gjorde en feil i stedet for å anke til Høyesterett, sier advokat John Christian Elden som forsvarte 53-åringen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert

Den tidligere politimannen og advokaten ble først frifunnet for grovt underslag i Oslo tingrett.

Da straffesaken ble behandlet i Borgarting lagmannsrett, mente fire av sju dommere at både eks-politimannen (53) og advokaten (69) var skyldige i grovt underslag.

Mindretallet på tre mente derimot at det ikke var grunnlag for å dømme de to.

For å bli dømt, må minst fem av dommerne stemme for domfellelse. Dermed ble de to frikjent.

Ulovlig

Nærmere 1,9 millioner kroner var etter Økokrims oppfatning underslått. Økokrim mente at pengene egentlig tilhørte den 53 år gamle mannen, men at pengene var forsøkt unndratt kreditorer.

Etter Økokrims oppfatning var pengene som ble overført til advokaten, og videre til 53-åringen, egentlig 53-åringens. Men at beløpet utad ble oppgitt til å være forskudd på arv til 53-åringens barn for å skjule pengene for kreditorer.

I rettsboka fra lagmannsretten kommer det fram at 53-åringen i samme tidsperiode hadde forfalt gjeld på cirka 28 millioner kroner som han ikke hadde utsikt til å innfri.

Økokrim mente at pengene var overført ulovlig fra advokatens klientkonto, etter instruks fra 53-åringen.

«Lav terskel»

Etter å ha tapt i to rettsinstanser har påtalemyndigheten nå bestemt at Borgarting lagmannsretts frifinnelsesdom – som ble avsagt 4. mars i år – ikke blir anket til Høyesterett.

- Med frifinnelse i to instanser er det fornuftig av Økokrim å akseptere at de gjorde en feil i stedet for å anke til Høyesterett, sier advokat John Christian Elden som forsvarte 53-åringen.

- Saken har kostet ham nesten tre år av hans liv. Han har ikke hatt mulighet for å komme seg videre på grunn av siktelsen og tiltalen, sier Elden.

Økokrim ville dømme 53-åringen til fengsel i to år og seks måneder, mens det ble lagt ned påstand om fengsel i ett år og seks måneder for advokaten.

Frifunnet av mindretallet

Flertallet i Borgarting lagmannsrett mente at de to var skyldige i grovt underslag og medvirkning til grovt underslag, og at de skulle domfelles.

Flertallet var overbevist om at den tidligere politimannen og realitydeltakeren hadde handlet med forsett.

De fire dommerne mente at han visste at han handlet i strid med delingsavtalen som var inngått.

Mindretallet mente derimot at påtalemyndigheten hadde forsøkt å framstille sakens faktum og beviser slik at dersom ikke det ene kan ansees bevist, må det motsatte nødvendigvis være bevist.

I rettsboka fra Borgarting lagmannsrett heter det:

En slik tilnærming har etter mindretallets syn ikke dekning i sakens beviser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer