Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Golden State Killer

Eks-politi innrømmer han var seriedrapsmann

Joseph DeAngelo (74) er mandag ventet å si seg skyldig i anklagene om at han var den beryktede «Golden State Killer» - som herjet i California på 1970- og 1980-tallet

TILTALT: Joseph James DeAngelo (74) er ventet å si seg skyldig i 13 drap. Foto: Sacramento Bee/Randy Pench/Pool via REUTERS
TILTALT: Joseph James DeAngelo (74) er ventet å si seg skyldig i 13 drap. Foto: Sacramento Bee/Randy Pench/Pool via REUTERS Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Avtalen DeAngelo har inngått med påtalemyndigheten innebærer at han unngår dødsstraff, men må tilbringe resten av livet i fengsel, melder AP.

Etter planen skal han møte i den corona-midlertidige rettssalen i ballsalen til Sacramento State University mandag.

Ingenting er helt sikkert før han faktisk snakker, men planen er at han skal si seg skyldig i 13 drap og 13 kidnappingsrelaterte tiltalepunkter i seks ulike fylker i California. Overlevende etter en rekke overfall og voldtekter håper også han skal innrømme 62 voldtekter, som han ikke kunne tiltales for fordi de var foreldet.

- Stjal noe

Den tidligere politimannen DeAngelo ble omsider arrestert i 2018 etter at politiet sammenliknet DNA fra forbrytelsene på 1970- og 80-tallet med brukerne av slektsgranskningsnettsiden GEDMatch.

TRUE CRIME: Historien om en av USAs verste seriemordere, og bloggeren Michelle McNamara som fant ham. Video: HBO Vis mer

- Jeg kommer til å bli virkelig lykkelig når dette er over. Jeg er lei av at han har noen som helst plass i hodet mitt. Du kan ikke få folkene dine tilbake. Du kan ikke få trygghetsfølelsen tilbake. Han stjal noe fra alle i California som måtte holde ut terrorismen hans, sier Jennifer Carole til The Guardian.

Ifølge avisa har flere pårørende og ofre fått beskjed fra påtalemyndigheten om at DeAngelo planlegger å si seg skyldig.

Carole var bare 18 år gammel i 1980 da faren Lyman Smith og farens kone, Charlene, ble slått ihjel hjemme i Ventura i California i 1980. Charlene ble også voldtatt før hun ble drept. Den da 12 år gamle broren til Jennifer Carole fant ekteparet døde. Det tok deretter 20 år før familien fikk vite at drapene trolig var utført av en seriedrapsmann.

- Vi forholder oss til en korrupt politimann som hadde ferdigheter han tilegnet seg som politibetjent og brukte til å terrorisere, voldta og drepe, sier Carole.

Likhetstrekk

Etterforskerne fant tidlig en del fellestrekk i en rekke saker. En væpnet og maskert voldtektsmann brøt seg inn i forstadshjem om natten. Han bandt så fast mannen og la en stabel med tallerkner på ryggen hans. Deretter truet han med å drepe begge dersom han hørte tallerknene rase sammen mens han voldtok kvinnen.

Gay og Bob Hardwick er to av ofrene som overlevde.

- Han fortjener definitivt å dø etter min mening, så jeg ser han bytter dødsstraff mot det å død i fengsel. Det vil bli godt å legge dette bak oss. Men jeg tror aldri han vil sone en like lang straff som vi har sonet. Vi har sonet i 42 år, sier Gay Hardwick til AP.

Ofrene skal etter planen få konfrontere DeAngelo under straffeutmålingen i august.

Ron Harringtons lillebror Keith, hadde bare vært gift med Patti Harrington i tre måneder da det nygifte paret ble slått ihjel i hjemmet sitt i Orange County i 1980.

- Vi var fire brødre. Keith, den yngste av oss, var den smarteste. Det er et så stort tap. Og hver gang det kommer opp tenker jeg på alle livene han ville ha reddet som akuttmottakslege, sier Ron Harrington til nyhetsbyrået.

FLERE DREPT: Politiet mener de står ovenfor en drapsgjeng som har drept flere personer over kort tid. Video: San Bernardino PD Vis mer

Flere kallenavn

Opp gjennom åra fikk seriedrapsmannen en rekke navn.

Men det var ikke før mange år seinere at etterforskere klarte å knytte sammen overfall i Sentral- og Nord-California til seinere drap i Sør-California. Fra da av fikk den ukjente gjerningsmannen tilnavnet «Golden State Killer» for forbrytelser i elleve ulike fylker mellom 1974 og 1986.

Politimann

Situasjonen fikk internasjonal oppmerksomhet, og HBO kom nylig med en ny dokumentarserie «I´ll Be Gone in the Dark», basert på ei bok med samme tittel av den nå avdøde Michelle McNamara.

DeAngelo fikk sparken som fra politiet i Auburn nordøst for Sacramento i 1979 etter at han ble tatt for butikktyveri av en hundefløyte og en hammer. Tidligere jobbet han også som politimann i byen Exeter i Central Valley fra 1973 til 1976. I denne perioden mistenker politiet at den da såkalte Visalia Ransacker slo til mot 100 hjem sør for Fresno.

Ved å bruke slektsforskningsdatabasen klarte etterforskere å sirkle seg inn på DeAngelo. I april 2018 ble han omsider pågrepet utenfor hjemmet sitt i Citrus Heights i Sacramento. Der bodde han sammen med sin voksne datter og barnebarn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!