Eks-politimann hadde tre neshornmillioner stående i en koffert i garasjen

Slik er striden om den blodige handelen med neshorn.

SPESIALSTYRKE: Oberstløytnant Alphens Mokale leder innsatsstyrken mot krypskyting i Limpopo-provinsen i Sør-Afrika. Innsatsstyrken ble opprettet for omkring to måneder siden, og oberstløytnanten mener allerede de har oppnådd gode resultater. - Vi har pågrepet 30 mistenkte på to måneder, sier han. Foto: Geir Barstein / Dagbladet
SPESIALSTYRKE: Oberstløytnant Alphens Mokale leder innsatsstyrken mot krypskyting i Limpopo-provinsen i Sør-Afrika. Innsatsstyrken ble opprettet for omkring to måneder siden, og oberstløytnanten mener allerede de har oppnådd gode resultater. - Vi har pågrepet 30 mistenkte på to måneder, sier han. Foto: Geir Barstein / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

POLOKWANE/SØR-AFRIKA (Dagbladet): Krypskyttere slakter i snitt to neshorn hver eneste dag i Sør-Afrika.

Ifølge Økokrim er krypskytingen finansiert blant annet av norske penger: Økokrim bekrefter at omreisende steinleggerfamilier fra Irland, som hyres av norske huseiere, er sentrale bakmenn i den blodige handelen med neshorn.

Klappjakt Politiet driver klappjakt på krypskytterne. Over 100 er pågrepet så langt i år, over 50 bare i den populære Kruger-parken.

Blant de pågrepne er den tidligere politimannen Joseph Nyalunga. Mens han var registrert som arbeidsløs hadde han en koffert med over tre millioner kroner stående i garasjen, og betalte kontant da han kjøpte seg ny Range Rover i butikken.

Oberstløytnant Alphens Mokale, som leder innsatsstyrken mot krypskyting i Limpopo-provinsen, mener de allerede har oppnådd gode resultater.

- Vi har pågrepet 30 mistenkte på to måneder. Vi har beslaglagt åtte jaktrifler, enkelte med lyddemper, to AK 47 med ammunisjon, ytterligere 67 ladninger ammunisjon og flere dyre biler, som Mercedes varebiler, sier han til Dagbladet..

Tatt på fersken - Enkelte av de mistenkte var sågar i besittelse av et horn fra et neshorn, så vi tok dem regelrett på fersken, sier Mokale.

- Vi fant også økser og kniver som brukes til å kappe hornet av neshornet. En av de pågrepne var i besittelse av to støttenner fra en elefant.

Men dette har ikke resultert i færre skutte neshorn. I en rekke saker har heller ikke høye kausjonsbeløp - opptil 70 000 kroner - hindret at krypskytterne er blitt betalt ut av varetekt. Kartellene verdsetter kunnskapen deres langt høyere.

Flere Dagbladet snakker med mener at legalisering av handel med neshorn, og neshornavl for å øke bestanden, er eneste vei å gå.

- Det eneste fornuftige - Det er den eneste fornuftige løsningen, sier Sandy McDonald, jaktgründer og partner til den norske investoren Øyvind Christensen.

Slik Dagbladet fortalte denne uka, står trønderen ved frontlinja i krigen mot krypskytterne. Han lønner viltvoktere som patruljerer naturreservatet Sabie Game Park, helt vest i Mosambik, en av krypskytternes hovedveier inn i Sør-Afrika.

Christensen støtter også legalisering av neshornhandel.

GRUSOM HANDEL: Neshorn-hornet er verdt over 370 000 pr. kilo. Her et av mange neshorn som er drept i Kruger-parken i Sør-Afrika. Foto: Reuters / NTB scanpix
GRUSOM HANDEL: Neshorn-hornet er verdt over 370 000 pr. kilo. Her et av mange neshorn som er drept i Kruger-parken i Sør-Afrika. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Vi må prøve noe nytt, sier han.

Presse prisene Ved å legalisere oppdrett og salg av neshorn vil man få prisen ned og kunne kontrollere bestanden, mener de. De får støtte av Theresa og Richard Sowry, som driver Southern African Wildlife College i den hardt rammede Kruger-parken, og doktor Alan Gardiner, som er foreleser ved den viktige skolen.

- Men viltet må eies lokalt, og ikke av staten. Da får folk et eierskap til dyrene og vil bidra til å beholde en bærekraftig bestand, sier Gardiner.

Miljøvernminister Edna Molewa har hyllet politiets jakt på krypskyttere, men til avisa Mail & Guardian sier hun:

- Legalisering er rette vei å gå.

Skeptisk En som er skeptisk er Dr. Mike Knight, leder for spesialistgruppen for afrikanske neshorn ved Verdens naturvernunion IUCN.

- Ideen er veldig vanskelig å svelge for mange. Alle de ulike strategiene må utforskes og vurderes. Straks du vet hvor fallgruvene og fordelene ligger, kan de eventuelt iverksettes, sier Knight til Dagbladet.

Eks-politimann hadde tre neshornmillioner stående i en koffert i garasjen

- Noen av dagens modeller viser at lovlig handel alene ikke vil fungere, men må brukes i kombinasjon med andre tiltak. Hornet må overvåkes nøye fra opphav til sluttdestinasjon, og det må ligge et system for kontroll og etterettlighet til grunn, sier han.

FOR LEGALISERING: Miljøvernminister Edna Molewa. Foto: AFP / NTB scanpix
FOR LEGALISERING: Miljøvernminister Edna Molewa. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer