PÅGREPET: Jose Antonio Acosta Hernandez (33) ble vist fram for pressen i går. Foto: AP/Marco Ugarte/Scanpix
PÅGREPET: Jose Antonio Acosta Hernandez (33) ble vist fram for pressen i går. Foto: AP/Marco Ugarte/ScanpixVis mer

Eks-politimann innrømmer at han bestilte 1500 drap

«El Diego» (33) ledet «væpnet fløy» med smuglere og korrupte politimenn i Mexico.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meksikansk politi viste i går fram den tidligere politimannen Jose Antonio Acosta Hernandez (33) for pressen.

33-åringen, med kallenavnet «El Diego», ble pågrepet fredag i Chihuahua nord i landet. Han er siktet for å ha bestilt 1500 drap i den såkalte narkotikakrigen i Mexico, ifølge nyhetsbyrået AP.

Massakrerte tenåringer Ciudad Juarez er blitt omtalt som en verdens farligste byer. Felipe Calderon, Mexicos president, skriver på Twitter at pågripelsen av «El Diego» er det største slaget mot organisert kriminalitet etter at det ble sendt 5000 politibetjenter fra den føderale styrken ble sendt til byen.

Ifølge Ramon Pequeno, lederen av det statlige politiets antinarkotikaenhet, har 33-åringen erkjent at han har bestilt de 1500 drapene han er siktet for. Han innrømmer blant annet at han stod bak en massakre som drepte 15 personer, mange av dem tenåringer, på en fest i juli i fjor.

Meksikanske myndigheter mener Acosta leder La Linea, det fryktete Juarez-kartellets væpna fløy.

Korrupte politifolk La Linea består av meksikanske smuglere og korrupte politifolk fra statene Juarez og Chihuahua nord i Mexico, og er beskrevet som en hensynsløs gjeng.

Juarez-kartellet er er kjent for å halshugge sine rivaler, lemleste likene og legge likdelene på offentlige steder for å skape frykt blant politi og rivaliserende gjenger - i tillegg til den øvrige befolkningen. Juarez-kartellet er i «krig» med Sinaloa-kartellet, og førstnevnte er blitt betydelig svekket de siste årene.

Tony Payan, forsker ved University of Texas-El Paso, og ekspert på «narkotikakrigen», mener Acostas politibakgrunn forklarer hvordan gjengen tilsynelatende har hatt god informasjon og tilgang til lekkasjer om hvordan politiet har etterforsket dem. Han mener pågripelsen er meget viktig.

- Dette kan være gjennombruddet vi har ventet på. Dette svekker Juarez-kartellet ytterligere, sier Payan til AP.

«El Diego» er for øvrig også mistenkt for å stå bak drapet på en ansatt ved USAs konsulat i grensebyen Ciudad Juarez, og agenter fra DEA i USA skal ha bidratt med informasjon som førte til pågripelsen.

Rogelio Segovia Hernandez (30), kalt  «El Royser», som da var den antatte lederen av La Linea, ble pågrepet i fjor.