FIKK MEDHOLD: Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen i Hordaland statsadvokatembete har vært aktor i voldtektssaken mot den tidligere politimannen både i tingretten og lagmannsretten. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB Scanpix .
FIKK MEDHOLD: Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen i Hordaland statsadvokatembete har vært aktor i voldtektssaken mot den tidligere politimannen både i tingretten og lagmannsretten. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB Scanpix .Vis mer

Eks-politimann kjent skyldig i voldtekt av samboer

Gulating lagmannsrett opprettholdt dom fra Bergen tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Juryen i Gulating lagmannsrett har i formiddag kjent en 38 år gammel tidligere politimann skyldig i tiltalen for voldtekt av en tidligere samboer.

Straffutmålingen starter seinere i dag.

Mannen, som var ansatt i Hordaland politidistrikt til han for seks år siden ble fradømt retten til å jobbe i politiet for alltid, anket en mindretallsdom fra Bergen tingrett i desember 2014.

Der ble han med to mot en stemme kjent skyldig i voldtekt av eks-samboeren i august 2013 og idømt 4,5 års fengsel.

Fagdommeren og den ene av meddommerne kom til at mannen var skyldig, mens den andre meddommeren ikke fant tiltalepunktet tilstrekkelig bevist.

Minst sju

I lagretten er det en jury på 10 medlemmer som tar stilling til skyldspørsmålet - uten å måtte gi avgi noen begrunnelse.

«Flere enn seks» av jurymedlemmene må svare ja på spørsmålet om skyld.

Dermed har sju eller flere av 10 jurymedlemmer svart ja på skyldspørsmålet i denne saken, som gikk for Gulating lagmannsrett i hele forrige uke.

Fire av mannens tidligere samboere og ektefeller har forklart seg i lagmannsretten.

Trusler mot samboer og kolleger

Bakgrunnen for at den da 32 år gamle politibetjenten ble fradømt stilling i politiet, var alvorlig trussel mot samboer og oppfordring til kolleger i Utrykningspolitiet om å forfalske resultatet av en fartskontroll han hadde passert i Hamarøy kommune i Nordland sommeren 2008.

Han passerte radaren i 131 km/t i 80-sonen og ba kollegene om å «bokføre» bare 115 km/t for å slippe å mistet førerkortet og jobben.

Det var Ofoten tingrett som fradømte han politistillingen på bakgrunn av de andre fellende tiltalepunktene i 2010.