Eks-politimann nekter for sex-misbruk og tyveri av dop og narkotika

Rettssak startet i Gjøvik tingrett i dag.

RETTSSAK MOT EKS-POLITIMANN: Etterforskningsleder Per Martin Utkilen (tv) og advokat Bendik Støen Thoresen i Gjøvik tingrett mandag morgen. En tidligere polititjenestemannen er tiltalt for blant annet å ha misbrukt stillingen sin til å skaffe seg sex med en kvinne som var hans informant.
Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix.
RETTSSAK MOT EKS-POLITIMANN: Etterforskningsleder Per Martin Utkilen (tv) og advokat Bendik Støen Thoresen i Gjøvik tingrett mandag morgen. En tidligere polititjenestemannen er tiltalt for blant annet å ha misbrukt stillingen sin til å skaffe seg sex med en kvinne som var hans informant. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den tidligere politimannen på Gjøvik nektet for å ha misbrukt stillingen sin til å skaffe seg sex med en kvinnelig kilde da saken mot ham startet mandag.

Mannen har bekreftet overfor Spesialenheten for politisaker at det var en form for relasjon mellom ham og informanten, men har avvist at de har hatt seksuell omgang.

Kvinnen har vært en del av narkotikamiljøet i Gjøvik-området i en årrekke, og den nå tiltalte 51-åringen jobbet i mange år mot det kriminelle narkomiljøet i og rundt mjøsbyen.

Siden før år 2000

Begge er enige om at relasjonen dem imellom har vedvart siden før årtusenskiftet og fram til polititjenestemannen ble siktet og pågrepet i saken som nå er oppe til behandling i Gjøvik tingrett.

- Med bakgrunn i hennes forklaring om at de to hadde et seksuelt forhold, ble det igangsatt etterforskning av hvorvidt det var et overmaktsforhold i favør av tiltalte, sa etterforskningsleder Per Martin Utkilen i Spesialenheten for politisaker da han holdt sitt innledningsforedrag.

Kvinnen skal forklare seg for tingretten mandag ettermiddag.

- Ikke skyldig

Den tidligere politimannen oppga at han var arbeidsledig da dommeren ved innledningen til hovedforhandlingen spurte om yrke.

Han ble avskjediget på slutten av fjoråret etter å ha vært siktet i flere måneder for en rekke forhold knyttet til jobben som polititjenestemann i det daværende Vestoppland politidistrikt.

Deretter svarte han gjentatte ganger «ikke skyldig» på post etter post i tiltalen:

* Å ha misbrukt stillingen sin til gjentatte ganger over en femårsperiode å ha hatt samleie med en kvinnelig informant som ga ham informasjon om narkotikamiljøet i Gjøvik.

* Å ha forsøkt å tvinge, presse og bestikke den samme kvinnen til å trekke forklaringen sin til Spesialenheten for politisaker. Han skal ha betalt flere mindre beløp til kvinnen, og på et tidspunkt forsøkt å ta seg inn i boligen hennes ved å klatre gjennom et vindu.

* Å ha underslått og stjålet narkotika og dopingmidler fra beslagsrommet til politiet, samt oppbevart en rekke narkotikabeslag på sitt eget kontor.

Avvikene fra det som var tatt i beslag, og det som ble sendt til destruering, ble rapport inn til politidistriktet av Kripos.

- Spesialenheten mener han hadde til hensikt å stjele narkotikaen, sa Utkilen.

Risikerer ni års fengsel

- Tiltalen omfatter ti poster og gjelder straffbare forhold som har pågått fra 2009 til 2018. Det er et langt tidsperspektiv og flere alvorlige poster i tiltalen, sier etterforskningslederen til NTB.

Politiførstebetjenten har blant annet vært ansatt som etterforsker, narkotikaansvarlig og informantveileder, ifølge tiltalen.

Han står overfor en øvre strafferamme på ni års fengsel hvis retten mener han er skyldig etter tiltalen.

Han har bare i begrenset grad forklart seg for Spesialenhetene og er ikke blitt konfrontert med bevisene i saken, ifølge Utkilen. Ifølge forsvareren hans ser tiltalte fram til å forklare seg for retten og framlegge saken slik han oppfatter den.

Han vil forklare at det verken har vært et seksuelt forhold eller noe press for å få fornærmede til å endre sin forklaring for Spesialenheten.

- Troverdighet

- Jeg er enig med aktor i at det blir et spørsmål om troverdighet, sa advokat Bernt Heiberg i en kommentar til fornærmedes påstand om at hun ble forsøkt presset til å endre forklaring.

En kvinne (42) som er tiltalt for medvirkning under posten for vitnepåvirkning og for å ha medvirket til å opprette mobilabonnementer i andres navn, nektet også straffskyld.

Spesialenheten har beslaget telefoner og abonnementer hos de tiltalte, som står i andres navn

Retten har satt av to uker til saken.

(NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer