Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eks-politimann prøver for tida å renvaskes fra en voldtektsdom. Samtidig er han siktet for en ny voldtekt av en ny kvinne

Flere tidligere ektefeller forklarer seg i Gulating lagmannsrett.

MARERITT: - Jeg hadde aldri trodd jeg skulle havne i en slik situasjon, sier den 33 år gamle kvinnen. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
MARERITT: - Jeg hadde aldri trodd jeg skulle havne i en slik situasjon, sier den 33 år gamle kvinnen. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens eks-politimannen kjemper i lagmannsretten denne uka for å få opphevet en dom på 4,5 års fengsel for voldtekt mot en tidligere samboer, er en ny voldtektssak mot den 38 år gamle mannen ferdig etterforsket.

Mens mannen har ventet på ankebehandling av saken sin, har oslopolitiet siktet den tidligere politimannen for en ny voldtekt av en ny kvinne, kan Dagbladet avsløre.

Etter at første tiltale i den pågående saken var klar i januar 2014, rakk mannen å treffe en ny kvinne, gifte seg og kjøpe hus i Bærum sammen med henne. Da først rettssaken gikk for Bergen tingrett og dommen kom i desember 2014, var det allerede kontroverser i det nye samlivet.

I april 2015 anmeldte hans nye, nå fraskilte kone, eks-politimannen for voldtekt og andre forhold. I mai samme år ble han ilagt besøksforbud og den nye kona utstyrt med voldsalarm fra politiet.

Han ble siktet tidlig i etterforskningen, som ble avsluttet for en stund siden. Nå har også juristen på saken i Oslo politidistrikt gjort seg ferdig med sin vurdering.

- Saken blir oversendt Oslo statsadvokatembete denne uka. Jeg har ikke lov til å opplyse politiets anbefaling i påtalespørsmålet, sier politiadvokat Tina Bjarkø Helleland til Dagbladet tirsdag.

Vitner - i den forrige saken

I morgen skal kvinnen som anmeldte den nye saken vitne i Gulating lagmannsrett i ankesaken om voldtekt mot eks-mannen i hans samboerforhold i Bergen før henne.

Også to andre tidligere ektefeller og samboere skal vitne i den pågående saken mot 38-åringen, som har bodd i en annen landsdel siden han og den 33 år gamle Oslo-kvinnen brøt ut av ekteskap og felles bolig etter bare noen måneder.

- Jeg har gruet meg lenge til å møte han igjen, og har bedt om at han ikke må være i rettssalen når jeg svarer på spørsmål. Det som skjedde i løpet av vårt forhold, er fortsatt et mareritt jeg ikke kunne drømme om ville ramme meg, sier kvinnen, som selv tok kontakt med Dagbladet for å fortelle sin historie.

Avdelingsleder

Hun er avdelingsleder i næringslivet, for tiden sykmeldt.

I starten var hun ikke klar over at mannen var tidligere dømt for blant annet voldtekt.

VOLDSALARM: Oslo-kvinnen har vært utstyrt med voldsalarm fra politiet siden mai i fjor. Alarmfunksjonen er bygd inn i en mobiltelefon. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET.
VOLDSALARM: Oslo-kvinnen har vært utstyrt med voldsalarm fra politiet siden mai i fjor. Alarmfunksjonen er bygd inn i en mobiltelefon. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET. Vis mer

- Jeg er av den skeptiske typen, og er vant til å sjekke alt mulig i arbeidslivet og mange sammenhenger forøvrig. Men ikke en ny kjæreste. Han fortalte at han måtte slutte i politiet fordi han fikk vondt i ryggen av å kjøre politibil. Og han fortalte at saken i Bergen tingrett gjaldt barnefordeling etter hans forrige forhold. Som vitne kunne jeg ikke være i rettssalen utenom da jeg selv skulle møte. Jeg skjønte det først da jeg leste om dommen i media.

Det er advokat Harald Grape som er kvinnens bistandsadvokat.

Tiltaltes forsvarer i lagmannsretten, advokat Anette Vangsnes Askevold, sier til Dagbladet at verken hun eller klienten er kjent med Oslo-politiets konklusjon.

- Men uansett bør ikke bør ikke det ha noen påvirkning på behandlingen av ankesaken. Jeg synes heller ikke det er riktig å kommentere den pågående saken midt i rettsprosessen, bortsett fra at han har anket fordi han mener seg uskyldig dømt i Bergen tingrett, sier Vangsnes Askevold.

Fradømt politijobb - for alltid

I 2010 ble den da 32 år gamle politibetjenten i Hordaland politidistrikt fradømt retten til å jobbe i politiet for alltid.

Bakgrunnen i samme dom i Ofoten tingrett var alvorlig trussel mot samboer og oppfordring til kolleger i Utrykningspolitiet om å forfalske resultatet av en fartskontroll han hadde passert i Hamarøy kommune i Nordland sommeren 2008.

Han passerte radaren i 131 km/t i 80-sonen og ba kollegene om å «bokføre» bare 115 km/t for å slippe å mistet førerkortet og jobben.

En sms-melding fra januar 2009 som utløste dom for trussel mot samboer, hadde blant mer følgende innhold:

- Knuser trynet ditt

«...en ting jeg kan love deg er at møter jeg deg så knuser jeg trynet ditt. Og du vet at det ikke er tomme trusler. Ingenting mer har jeg lyst til».

I Bergen tingrett i desember 2014 ble han dømt til 4,5 års fengsel for voldtekt mot en ny samboer. Det skjedde i august 2013 da eks-politimannen jobbet som sikkerhets- og miljørådgiver i statlig virksomhet.

Rettens flertall - fagdommeren og en av de to meddommerne - trodde blant annet på kvinnens egne bilder av skader hun var påført, på tekstmeldinger fra tiltalte og fra en kvinnelig drosjesjåfør som observerte kvinnen løpende på gata med barnevogn.

Meddommer ville frifinne

Et mindretall på en meddommer fant det ikke tilstrekkelig bevist at den tidligere politimannen var skyldig i voldtekt, og stemte for frifinnelse.

Eks-politimannen ble frifunnet i Bergen tingrett for et annet tiltalepunkt om vold og trusler mot samme, daværende samboer.

Det var ekspolitimannen som anket voldtektsdommen til lagmannsretten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!