Eks-politimann siktet for 100 millioners-bedrageri

Eks-politimannen Jan Erik Nilsen (49) skal ha operert med falske bankdokumenter «verdt» en halv milliard kroner. Nå er han siktet for bedragerier for 100 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En søkkrik amerikaner, internasjonale banker og et eldre norsk ektepar kan ha blitt lurt opp i stry. Det er ventet nye anmeldelser mot eks-politimannen.

Førstestatsadvokat Geir Kavli i Økokrim vil bare bekrefte at de har arrestert en tidligere politimann i en større økonomisk sak. Heller ikke Jan Erik Nilsens forsvarer, advokat Christian Frick, vil utdype.

-  Min klient nekter straffskyld. Det er alt jeg kan si nå sier advokat Frick.

Økokrim har siktet Nilsen for bedragerier, trusler og dokumentforfalskninger.

Lurt til å investere

Etter anmodning fra Økokrim pågrep sveitsisk politi eks-politimannen tidligere i høst.

Han er nå utlevert til Norge og sitter varetektsfengslet.

Det alvorligste forholdet gjelder et angivelig bedrageri av amerikaneren Douglas D. Troxel. Han skal ha blitt forledet til å investere 10 millioner dollar -  67 millioner kroner - i et av Nilsens selskaper.

Pengene ble overført til en konto som Nilsens selskap Valkyrien har i den i Den norske Bank.

Dagbladet er kjent med at Troxels rådgiver -  en forretningsadvokat på Hawaii -  skal ha mistet sin amerikanske advokatbevilling etter at delstatsmyndighetene på Hawaii ble orientert om bedrageriet.

Nilsen skal ha lokket Troxel med en avkastning på hele 300 prosent.

Etter hva Dagbladet kjenner til var Økokrim overbevist om at de 67 millionene som

ble overført til kontoen i

DnB «svarte penger».

Men føderale amerikanske myndigheter har bekreftet at det var «hvite» penger Troxel overførte til Nilsen.

49-åringen er også siktet for å ha bedratt et eldre Oslo-ektepar for tre millioner på nittitallet.

I 2003 skal det ha blitt overført nærmere 14,5 millioner kroner fra Banco Adamas i Lugano til en konto disponert av Nilsen. Disse millionene skal være utbytte av en straffbar handling. Dagbladet er også kjent med at en ny anmeldelse er ventet i samme sak. Her skal det dreie seg om to millioner dollar.

Flere titalls millioner kroner skal være sporløst forsvunnet. Av de 67 millionene Økokrim oppdaget, skal norske myndigheter ha klart å beslaglegge 48 millioner kroner. De resterende 19 millionene skal Nilsen ha brukt.

Bestikkelser

Nilsen skal også ha forsøkt å bestikke et vitne, slik at vedkommende ikke møtte opp og avga forklaring i et bevisopptak i en straffesak i Oslo tingrett i juni.

Vitnet skal ha blitt forespeilet fire millioner dollar (26,8 millioner norske kroner) og 200 000 euro (vel 1,3 millioner norske kroner) for ikke å møte.

Nilsen skal ha operert med fiktive brev fra Hypo Investment Bank i Liechtenstein for å lure investorene. I et falskt dokument fra banken i Liechtenstein blir det bekreftet at Nilsen disponerer en konto i banken, hvor det angivelig var plassert 34,4 millioner amerikanske dollar (ca. 229 millioner kroner).

En av de fiktive overføringene skal ha vært på vel 220 millioner kroner. Nilsen skal også ha brukt falske dokumenter fra LGT Bank for å bevise at han hadde overført hele 241 millioner kroner til en konto i banken.

Eks-politimannen skal ha brukt en fiktiv overføring fra Hypo Investment Bank til en konto i Liechtenstein Global Trust Bank (LGT Bank) for å dokumentere angivelige overføringer.

Tidligere dømt

Dagbladet får bekreftet at Økokrim skal ha tatt beslag i et hus på Lillehammer, som Jan Erik Nilsen og hans samboer har restaurert. Boligen skal være pusset opp for flere millioner kroner.

Eks-politimannen Jan Erik Nilsen er tidligere dømt i Norge for økonomiske forhold. På nittitallet måtte han sone en fengselsstraff for millionbedragerier.

Dagbladet får fra flere kilder bekreftet at Nilsen de siste åra skal ha hatt et enormt pengeforbruk.

TAUS: Førstestatsadvokat Geir Kavli i Økokrim.
VERDIFULL: Jan Erik Nilsens villa skal være restaurert for flere millioner kroner.
SIKRET: Her er den bedragerisiktede Jan Erik Nilsen avbildet foran sin villa på Lillehammer. Eiendommen er nå beslaglagt av Økokrim.
NEKTER SKYLD: Advokat Christian Frick forsvarer 49-åringen.