DØDE: Linn Madelen Bråthen (33) ble funnet død i vannet 3. august 2013. En tidligere politimann (42) som fulgte Bråthen over Brevikbrua natta hun forsvant, er dømt til fengsel for å ha forlatt henne i hjelpeløs tilstand. Han anket saken, og dommen i ankesaken faller i dag.
DØDE: Linn Madelen Bråthen (33) ble funnet død i vannet 3. august 2013. En tidligere politimann (42) som fulgte Bråthen over Brevikbrua natta hun forsvant, er dømt til fengsel for å ha forlatt henne i hjelpeløs tilstand. Han anket saken, og dommen i ankesaken faller i dag.Vis mer

Eks-politimannen (42) dømt på nytt - til kortere straff

Linn Madelen Bråthen (33) døde etter fall fra Brevikbrua.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekspolitimannen (42) ble i september i fjor dømt til tre års fengsel for å ha etterlatt Linn Madelen Bråthen i en hjelpeløs tilstand på Brevikbrua.

Han anket dommen, og i dag kom resultatet av ankerettssaken i Agder lagmannsrett:

42-åringen blir igjen dømt for å ha etterlatt Bråthen i hjelpeløs tilstand på Breviksbrua, melder Varden.

Straffen reduseres imidlertid til to år og seks måneders fengsel, et halvt år kortere enn dommen fra tingretten.

- Det var krangelen på brua som satte henne i en suicidal tilstand, og han skulle ikke gått fra henne på brua, heter det i dommen.

Dommerne skriver også at politimannen utsatte Linn Madlens etterlatte for ekstrapåkjenning ved å lyve i ettertid, ifølge Varden.

Retten delt Dommen er i tråd med aktors påstand, men dommerne var delt i synet på straffeutmålingen. Et mindretall ville opprettholde dommen på tre års fengsel for 42-åringen mens flertallet ville redusere straffen.

42-åringen, som var politimann da saken ble rullet opp, ble først siktet for falsk forklaring, deretter forsettelig drap.

Påtalemyndigheten kom senere fram til at det ikke var grunn til å opprettholde drapsbeskyldningene.

42-åringen i løpet av saken suspendert, og siden oppsagt fra politijobben.

Bestred seksuelt forhold Allerede første dag av ankesaken varslet 42-åringen at han ville bestride at de to hadde et seksuelt forhold og at det var bakteppet at hun falt i døden natt til 3. august 2013. Det ville han gjøre ved å henvise til Bråthens psykiatriske sykejournal.

- Jeg har så langt holdt helt tyst for å skåne Linn, samboeren hennes og meg selv. Men nå kan jeg ikke holde tyst lenger. Jeg kan ikke tåle påstandene som rettes mot meg lenger, sa den 42 år gamle avskjedigede politimannen i Agder lagmannsrett.

Siden saken gikk for Nedre Telemark tingrett er journalen med Bråthens psykiatriske sykehistorie frigitt.

Det angivelig seksuelle forholdet mellom Bråthen og 42-åringen er ifølge dommen i tingretten nøkkelen til å forstå hva som skjedde på Brevikbrua.

Ut fra vitneprovene til spesielt fire nære venninner av Linn, konkluderte tingretten med at de to hadde et seksuelt og hemmelig forhold, at Linn ville ut av det og at fallet fra brua hadde sammenheng med en konfrontasjon med tiltalte på brua.

Under rettssaken har også chattelogger som indikerer at det var et seksuelt forhold mellom de to, stått sentralt.

REKONSTRUKSJON: Tiltalte (med hånden foran ansiktet) under påtalemyndighetens rekonstruksjon på Brevikbrua. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
REKONSTRUKSJON: Tiltalte (med hånden foran ansiktet) under påtalemyndighetens rekonstruksjon på Brevikbrua. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer