- MÅ HA VISST: Politiet i Asker og Bærum mener Jensen må ha visst at Cappelen var en stor importør av hasj, også på 2000-tallet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- MÅ HA VISST: Politiet i Asker og Bærum mener Jensen må ha visst at Cappelen var en stor importør av hasj, også på 2000-tallet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Eks-politisjef: Jensen må ha visst om hva vi mente om Cappelen

- Veldig mange snakket om ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rolf Daae Meyer, tidligere politisjef i Asker og Bærum politidistrikt, med blant annet ansvar for spaning og narkotikabekjempelse, sto i dag i vitneboksen i Oslo tingrett i saken mot hasjbaron Gjermund Cappelen og eks-politimann Eirik Jensen, begge tiltalt for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet.

Flere aktører fra gamle Asker og Bærum politidistrikt, har uttalt at de brukte store ressurser på Cappelen ved flere anledninger, men at de aldri klarte å ta ham. Han ble omtalt som en av de «store» innenfor import av hasj, men også av amfetamin og kokain.

- Må ha visst

Jensen forklarte at han ikke visste at Cappelen var en av landets største importører av hasj. Etter hans forklaring, har mye av bevisføringen til påtalemyndigheten gått ut på å så tvil om dette.

- Cappelen hadde startet et snusfirma (i 2011 journ. anm) som jeg håpet var legitimt og ryddig og som jeg håpet han skulle drive med i åra framover, derfor forteller jeg dem om det, forklarte Jensen. Han mente Cappelen drev med klokker og annen forretningsvirksomhet, og at den store narkotikavirksomheten var forhistorie for Cappelen, som er dømt flere ganger for grov narkotikavirksomhet.

I dag ble det tema i retten om Oslo politidistrikt må ha visst om at Asker og Bærum hadde sterke mistanker mot Cappelen, samt at Jensen må ha visst om dette tilbake på starten av 2000-tallet og framover.

Meyer forklarte at informasjon de hadde om mulige straffbare handlinger og informasjon om kriminelle personer, ble sendt inn til Oslo. Han mener også at Jensen også må ha visst om deres informasjon om Cappelen.

- Vår oppfatning om virksometen til Throud (Cappelens tidligere navn) er at det var veldig mange som snakket om ham. Jeg satt med oppfatningen av at alle i Oslo på narkseksjonen visste om ham, sier Meyer, som også mener at Jensen hadde et møte med en av deres kilder på informasjonen Asker og Bærum politidistrikt satt på om Cappelen.

- Blåste spaningen

En hendelse som har vært omtalt flere ganger i retten, hvor Cappelen skal ha oppdaget spaning som følge av tips fra Jensen, ble også omtalt i dag.

Asker og Bærum politidistrikt hevder at de så Eirik Jensen gå inn i Cappelens bil i 2000, kjøre en tur, for å så bli sluppet av igjen. Få minutter etter dette, skal Cappelen ha ringt inn til spaningsbilen og spurt: «Hvorfor spaner dere på meg?».

Politiet mener at Cappelen ikke kan ha blåst dem på annen måte enn at Jensen tipset Cappelen om spaningen, som nabodistriktet hadde iverksatt på bakgrunn av sterk mistanke om stor narkotikavirksomhet.

- Det ble tatt beslutning om at saken skulle avsluttes der og da i Oslo, sier Meyer, som var spaningsleder og sier han hørte da Cappelen ringte inn.

Kriminalsjefen i Asker og Bærum ble kontaktet, og fikk beskjed om at saken var «blåst».

SMS til Jensen

Politiinspektør Ketil Thue i det tidligere Asker og Bærum politidistrikt ledet Operasjon Silent, som var den som førte til pågripelsen av Cappelen i desember 2013. Han vitnet for retten for to uker siden.

Natt til 18. desember 2013 fingerte politiet et innbrudd i det ene narkotikalageret til Cappelen, blant annet for å skape uro i nettverket.

- Den andre personen Cappelen tok kontakt med dagen etter at hasjlageret var tatt, var Jensen. Cappelen sendte en sms der han skrev at han ville møtes og at det var viktig. Vi tenkte da at om dette hadde noe med nattas beslag å gjøre – hva er det Cappelen da forventer av Jensen, som politimann, kan gjøre med informasjonen, sier Thue, som også sier:

- Jeg fikk vondt i magen, jeg ble uvel. «Å, dæven han hjelper ham med narkotika, han er skyldig», tenkte jeg. Det ble en bekreftelse på mistanken jeg hadde hatt i en årrekke.

Jensen hevder at forholdet mellom ham og Cappelen var et kilde-/informantforhold. Han nekter straffskyld etter tiltalen om grov korrupsjon og medvirkning til narkotiakvirksomhet.