Eks-president risikerer 20 års fengsel

Om han blir utlevert fra Japan. Deretter skal han hives ut fra Peru.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den peruvianske statsadvokaten Lidia Vega kjemper for å få utlevert den tidligere presidenten Alberto Fujimori fra Japan, få ham dømt til tjue års fengsel og deretter utvise ham fra landet, melder nyhetsbyrået AP.

Aktoratet har tatt ut tiltale mot Fujimori for over tjue lovbrudd, deribant landsforræderi, ulovlig avlytting, korrupsjon og opprettelsen av en paramilitær dødsskvadron. Fujimori og de tidligere ministrene hans vil også bli tiltalt for kidnappingen av politiske motstandere, venstreradikale opprørere og journalister.

Tok makta

Den femte april 1992 kuppet Fujimori landet, da han utnevnte seg selv til diktator og gav militæret ordre om å stenge kongressen og domstolene - et nødvendig skritt for å kunne kjempe mot radikale opprørere og økonomisk kaos, ifølge ham selv.

Etter massivt internasjonalt press, satte han sammen en ny kongress og skrev ut valg. Han vant både det og det neste valget.

November 2000 flyktet han fra Peru, med en korrupsjonsskandale i kjølvannet. Han dro til Japan, som ikke kan utvise ham ettersom han har japanske foreldre.

Vil stille til valg i 2006

Selv benekter han at han har gjort noe galt. Han har lovet tilhengerne sine å vende tilbake til presidentvalget neste år, på tross av et kongressvedtak som forbyr ham å stille til valg før 2010.

ØNSKER FUJIMORI UTLEVERT: Kvinnen protesterer utenfor den japanske ambassaden i Lima. Foto: SCANPIX
ØNSKER FUJIMORI UTLEVERT: Kvinnen protesterer utenfor den japanske ambassaden i Lima. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vegas domsforslag er politisk motivert for å underminere Fujimoris kampanje, sier Luis Delgado, generalsekretæren i Fujimoris parti «Si Cumple», som kan oversettes med «Han leverer».