VITNET: SOS Rasismes tidligere revisor Sigurd Østensen i KPMG (midten) vitnet i dag. Han er sterkt kritisk til flere sider av SOS Rasismes organiasjonsdrift. Til venstre er SOS Rasisme Peter Skarbøvig. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
VITNET: SOS Rasismes tidligere revisor Sigurd Østensen i KPMG (midten) vitnet i dag. Han er sterkt kritisk til flere sider av SOS Rasismes organiasjonsdrift. Til venstre er SOS Rasisme Peter Skarbøvig. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Eks-revisor slakter medlemsregisteret

- Disse medlemslistene ser nesten manipulerte ut, sier revisor Sigurd Østensen i tingretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): SOS Rasismes tidligere revisor fra KPMG, Sigurd Østensen, var gjentatte ganger krass i kritikken av medlemsregisteret han har kontrollert og godkjent i en årrekke.

- Vi fant en god del avvik da vi ringte rundt til et utvalg medlemmer i 2009, sier Østensen.

Han henviste til en rapport som Dagbladet avslørte i mai 2010, der det fremkommer at hele 48 prosent av de KPMG spurte om de var medlemmer i SOS Rasisme ikke visste at de var medlemmer i 2008.

- Det var et høyt tall, sier Østensen.

Saksøkte egne revisor Undersøkelsen omfattet medlemmer av Trondheim, Molde og Haugesund. Rapporten ble laget etter en dialog om nødvendigheten av kontroll, som Østensen hadde med det statlige Fordelingsutvalget.

Ofte har dog ikke Østensen funnet feil, noe han også vektla i dagens vitneavhør.

I løpet av vitneavhøret kom det fram at SOS Rasisme har anlagt et søksmål mot både Østensen og KPMG, fordi organisasjonen holder dem ansvarlige for vanskelighetene SOS Rasisme har kommet opp i.

- SOS Rasisme saksøkte meg fordi de mente vi var ansvarlige for feil i medlemsregisteret, sier Østensen.

- Har du synspunkt på det?

- Ja. Det er helt på tryne. Det er jo Kjell Gunnar og administrasjonen i SOS Rasisme som har gjort dette. Vi har kontrollert i henhold til avtaler og det vi har fått opplyst fra dem. Men når en kunde kommer med noe slikt, så har ikke jeg noe valg i henhold til god revisjonsskikk.

- Kan manipulere Østensen har i flere år jobbet som revisor for SOS Rasisme og godkjent regnskap, gitt særattestasjoner og gjort stikkprøver i medlemsregistrene.

Faksimile: KPMG-rapport
Faksimile: KPMG-rapport Vis mer

- Som revisor skal man alltid tenke seg at her kan ting være feil og ha en kritisk holdning. SOS Rasisme må signere på at de ikke er kjent med misligheter eller feil overfor oss.

- Har de manipulert materiale, så er det vanskelig for oss å finne ut av. For eksempel ved å forfalske underskrifter, sier Østensen.

Signerte I rettssaken legger SOS Rasisme og organisasjonens advokat Peter Skarbøvig stor vekt på KPMGs godkjennelser og særattestasjoner over flere år. De mener KPMGs arbeid og godkjentstempler for SOS Rasismes arbeid står sentralt i saken.

- Forstår du at SOS Rasisme fester lit til den jobben dere har gjort?

- Ja. Men så har vi ikke gjort en kontroll av hele medlemsregisteret, det er det SOS Rasisme som har gjort.

Hvordan kan det skje at det er så store avvik mellom SOS Rasismes medlemstall og det LNU hevder, som er mellom tre og fem tusen medlemmer?

- Som sagt, vi har ikke gått i dybden slik LNU har gjort, sier Østensen, og nikker mot benken der støttegiverne sitter.

- Men hvordan kan LNU mene at de bare har fem tusen av over tretti tusen medlemmer?

- Vi fant også en god del avvik da vi ringte rundt, sier Østensen, og henviste til rapporten.

- Ser manipulert ut LNUs advokat Brandstad la fram flere medlemslister fra 2008 som stammet fra Hagesund SOS Rasisme og Oslo SOS Rasisme. Flere medlemmer er ført opp en rekke ganger på listene.

- Dette er spesielt, det virker nesten som de har manipulert listene, sier Østensen.

- De sju jeg leste nå har betalt 10 kroner, som man hevder er et gyldig familiemedlemskap for sju personer. Hva mener du om det?

- Dette virker jo feil, svarer Østensen, om medlemslistene hos sine tidligere kunde.

På en annen liste er bare datoen for medlemskapet ført opp, ikke noe fornavn.

- Ja, dette virker jo feil. Det er det ikke tvil om .

- Man kan forfalske lister og forfalske underskrifter uten at vi oppdager det. Du kan merke penger og betale det inn. Men vi hadde ingen mistanke om bevisjuks, sier Østensen.

I RETTEN: Rettssaken mellom SOS Rasisme og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner. Her er hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen, som møter for SOS Rasisme i retten. Bak er ansatt i SOS Rasisme, Henrik Ormåsen.  Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
I RETTEN: Rettssaken mellom SOS Rasisme og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner. Her er hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen, som møter for SOS Rasisme i retten. Bak er ansatt i SOS Rasisme, Henrik Ormåsen. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer