Eks-soldat i tårer: - Ingen har vist meg så mye godhet på veldig lenge

Til en hver tid er det 50 000 hjemløse veteraner i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå har mannen fått jobb og et sted å bo, skriver The Huffington Post.

Det var 16. november restauranteier Max Zahir traff en hjemløs krigsveteran ved en bensinstasjon i Redlands, California.

Mannen tigget penger til mat, og hevdet han ikke hadde spist siden dagen før.

Se det rørende møtet øverst i saken.

Samler inn penger
Zahir ba ham hoppe inn i bilen, og sammen kjører de til en fastfood-restaurant. I bilen forteller Zahir at han vil møte eks-soldaten hver dag på samme sted med mat. Gesten får den hjemløse mannen til å bryte sammen.

- Ingen har vist meg slik godhet på veldig lenge, sier han gråtkvalt.

Reaksjonen fikk Zahir til å opprette selvfinansieringssiden «Help hjemløse veteraner», og amerikaneren har allerede samlet inn 140 000 kroner til innkjøp av soveposer, pledd og mat til vinteren.

- 50 000 hjemløse veteraner
Han er ikke alene om å ville hjelpe veteraner, og i USA er det massivt engasjement rettet mot å ivareta eks-soldaters rettigheter.

Totalt finnes det 19,3 millioner veteraner i landet, og til en hver tid skal rundt 50.000 av disse være hjemløse, skriver Den nasjonale koalisjonen for hjemløse veteraner på sine hjemmesider.

De siterer statlige undersøkelser som videre estimerer at halvparten av alle amerikanske hjemløse krigsveteraner bor i California, Texas, New York og Florida.

Dør i sykehuskø
Kun rundt 26 prosent av amerikanske veteraner har høyere utdanning, og så mange som 35 prosent av alle soldatene som tjenestegjorde i Irak returnerte med posttraumatisk stressyndrom.

I 2014 avslørte CNN at veteraner døde i i vente på medisinsk hjelp som følge av usømmelig avtalepraksis ved helsesentre for tidligere soldater, blant annet i Phoenix, Arizona.

Konkluderende rapporter som fulgte etter skandalen ledet til at krigsveteranminister, Eric Shinseki, måtte trekke seg.

Omstridt
Veteraner er også et brennhett tema i den amerikanske presidentvalgkampen som pågår for fullt i disse dager.

I oktober anklagde presidentkandidat Hillary Clinton rebublikanerne for å forsøke å privatisere det statlige organet for veteraner, skriver CNN.