Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk dobbeltagent

Eks-spionen og dattera drakk på denne puben. Funnet på en benk et par timer seinere: Forgiftet av nervegass

Politiet forsøker å kartlegge far og datters bevegelser i forkant av forgiftningen.

PUBBESPØK: Kun kort tid før de ble funnet livløse på en benk like i nærheten, skal Sergei Skripal og datteren Julia ha drukket på puben The Mill i Salisbury. Foto: Andrew Matthews / PA Photos / NTB scanpix
PUBBESPØK: Kun kort tid før de ble funnet livløse på en benk like i nærheten, skal Sergei Skripal og datteren Julia ha drukket på puben The Mill i Salisbury. Foto: Andrew Matthews / PA Photos / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag ettermiddag ble den russiske eksspionen Sergei Skripal og datteren Julia Skrupal funnet bevisstløse på en benk ved et kjøpesenter i Salisbury.

I dagene etter har britiske etterforskere jobbet intensivt med å kartlegge deres bevegelser både timene og dagene i forveien, og de har jobbet med å finne ut hva slags stoff de to hadde fått i seg.

Bilde fra overvåkningskamera

I timene i forveien skal de to ha spist og drukket på restauranten Zizzi og puben The Mill, som begge ligger like i nærheten av parken der de ble funnet livløse, skriver Independent.

Det er også frigitt et bilde hentet fra et overvåkningskamera, som skal vise far og datter i området kun kort tid før de ble funnet livløse i parken.

FAR OG DATTER: Dette bildet fra et overvåkningskamera i shoppingområdet, skal vise Sergei og Julia Skripal kun kort tid før de ble funnet livløse på en benk i Salisbury. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
FAR OG DATTER: Dette bildet fra et overvåkningskamera i shoppingområdet, skal vise Sergei og Julia Skripal kun kort tid før de ble funnet livløse på en benk i Salisbury. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Sentralt for etterforskerne er selvsagt spørsmålet: Når og hvordan fikk de to i seg stoffet som har gjort at begge nå er i kritisk tilstand.

Øyenvitnet Freye Church sier det så ut som de to hadde fått i seg «noe veldig sterkt».

- På benken var det et par, en eldre mann og en yngre kvinne. Hun lente seg på en måte inntil ham. Det så ut som hun hadde besvimt, sier Church.

- Han gjorde på sin side noen merkelige håndbevegelser, mens han så opp til himmelen, legger hun til.

Ber vitner ta kontakt

Visepolitisjef Mark Rowley ber alle som var i shoppingområdet The Maltings, og på restauranten og puben søndag, om å ta kontakt med dem, skriver The Guardian.

- De to kom til Salisbury rundt halv to. Så du noe uvanlig? Det er ikke sikker at noe så ut til å være galt på akkurat det tidspunktet, men med det du nå vet så kan det hende du husker noe som er viktig, sier Rowley.

- Det du husker fra den ettermiddagen og dine bevegelser alene kan hjelpe oss med brikkene vi mangler i etterforskningen. Været var ikke så bra den dagen, så det var ikke så mange folk ute. Hver eneste uttalelse kan være viktig.

De to skal altså ha vært i området i nesten tre timer, fra rundt halv to til de ble funnet kvart over fire søndag ettermiddag.

Politiet ber også om at personer som har video eller bilder tatt i området i dette tidsrommet, om å ta kontakt med politiet.

Onsdag er de to serveringsstedene de to skal ha besøkt fremdeles avstengt, og politifolk i beskyttelsesdrakter har jobbet med å gjennomgå dem nøye.

Store deler av parken der de to ble funnet er også avstengt «for sikkerhets skyld».

Nervegass

Onsdag opplyste også britisk politi at de har slått fast at Sergei og Julia Skripal ble forgiftet av nervegass.

En britisk politimann er også kritisk syk etter å ha blitt utsatt for en tilsvarende nervegass, opplyser etterforskningsledelsen.

Selv om Storbritannias innenriksminister Amber Rudd har bedt om at folk holder hodet kaldt mens etterforskere prøver å finne og sette sammen alle puslespillbitene i forgiftningsmysteriet, pekte utenriksminister Boris Johnson allerede tirsdag indirekte på Russland.

Han varslet et kraftfullt svar dersom en utenlandsk statsmakt kan knyttes til forgiftningen, og sa også at saken likner på Litvinenko-saken fra 2006.

Aleksandr Litvinenko var en russisk spion som døde etter å ha drukket radioaktiv te på et hotell i London. En rapport fra 2016 slo fast at Putin trolig hadde forhåndsgodkjent drapet på Litvinenko, og at forgiftningen trolig ble gjennomført av to russiske agenter.

Russlands ambassade: - Helt usant

Boris Johnsons uttalelser, og saker i de britiske mediene, fikk tirsdag den russiske ambassaden i London til å gå ut med en pressemelding.

- Media har igangsatt en ny fase av den anti-russiske kampanjen som pågår i Storbritannia. Leserne tilbys ulike spekulasjoner, som til fører til en demonisering av Russland. Selv om politiet ikke har gitt noen substansielle kommentarer om denne hendelsen, så gir rapporter i mediene inntrykk av en planlagt operasjon, iscenesatt av de russisk spesialtjenestene. Det er helt usant, lyder det i en pressemelding fra ambassaden.

Og som et ekko av uttalelsen fra ambassaden, gikk Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, ut mot ryktene onsdag.

- Det som skjedde med Skripal har umiddelbart blitt brukt for å fyre opp under den antirussiske kampanjen i vestlige medier. Anklagene har til hensikt å forverre forholdet mellom Storbritannia og Russland, sa hun, ifølge NTB.

66 år gamle Sergej Skripal arbeidet for russisk militæretterretning fram til 1999, da han pensjonerte seg. Han arbeidet siden i russisk UD til 2003, før han gikk inn i næringslivet. I 2004 ble han pågrepet i Moskva, og i avhør innrømmet han angivelig å ha blitt rekruttert av britisk etterretning så tidlig som i 1995.

Den 66 år gamle russiske mannen ble i 2006 dømt til 13 års fengsel for å navngi russiske agenter til den britiske sikkerhetstjenesten MI6.

I 2010 var han en av fire fanger som ble frigitt av Russland som en del av en bytteavtale for ti russiske spioner som ble holdt fanget i USA. Etter dette har han oppholdt seg i eksil i Storbritannia.

Skripals datter Julia bor i Russland, men var på besøk i Storbritannia da hun ble funnet livløs sammen med sin spiondømte far.

Hun skal ha besøkt sin far i hans eksil flere ganger, spesielt de to siste åra.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling