Russer siktet for spionasje

Eks-spionsjef: - Må ligge noe mer bak

Ola Kaldager har ingen tro på at «merkelig oppførsel» alene har fått 51-årig russer i fengsel.

- OPPFØRTE SEG MISTENKELIG: Den spionsiktede russeren (51) deltok på et seminar på Stortinget. Der oppførte han seg ifølge flere personer mistenkelig. Foto: Privat, Dreamer Company / Shutterstock / NTB Scanpix
- OPPFØRTE SEG MISTENKELIG: Den spionsiktede russeren (51) deltok på et seminar på Stortinget. Der oppførte han seg ifølge flere personer mistenkelig. Foto: Privat, Dreamer Company / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Man blir ikke fengslet i 14 dager med brev- og besøkskontroll for «merkelig oppførsel». PST må har noe mer enn det, sier Ola Kaldager til Dagbladet.

Den pensjonerte offiseren ledet tidligere etterretningsgruppa E 14 i en årrekke. Han synes flere aspekter ved arrestasjonen av en spionmistenkt 51-årig russer før helga ikke henger på greip.

EKS-SPIONSJEF: Ola Kaldager var i en årrekke leder for den militære etterretningsgruppa E 14. Foto: Privat
EKS-SPIONSJEF: Ola Kaldager var i en årrekke leder for den militære etterretningsgruppa E 14. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har spurt meg selv: «Hva er dette her?» sier han.

Deltok på seminar

Russeren - som ifølge forsvarer Hege Aakre er ansatt i statsadministrasjonen i hjemlandet - ble pågrepet på Gardermoen fredag, på vei ut av Norge. Da hadde han deltatt på et internasjonalt seminar om digitalisering på Stortinget.

Stortingets administrasjon oppgir selv at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble koblet inn på grunn av «mistenkelig atferd» fra mannen.

Ifølge Dagbladets opplysninger var 51-åringen mer interessert i å komme seg rundt på Stortinget enn å følge med på seminaret, og skal ha «limt seg fast» på folk med spesielle adgangstegn.

- Det virket som han snoket rundt og var på jakt etter informasjon, sier en kilde til Dagbladet.

Disse opplysningene har utløst spekulasjoner om russeren hadde med seg elektronisk utstyr som kan kopiere adgangskort eller hacke seg inn på andre personers private digitale enheter.

Forsvarer Hege Aakre opplyser til Dagbladet at mannen har levert fra seg noe elektronisk utstyr, som blir saumfart for spor av spionasje av PST, i samarbeid med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Lite informasjon

51-åringen nekter straffskyld, men ble i helga varetektsfengslet i 14 dager med brev- og besøkskontroll, en kjennelse han har anket. På disse 14 dagene må PST grave fram bevis på at han har bedrevet spionasje, f.eks. i regi av russiske SVR - eller om han rett og slett bare oppførte seg merkelig.

- Dersom noen «limer seg fast» på folk, må jo noen gå bort og si ifra. Det er ikke noe man blir fengslet for. Nei, her må det foreligge virkelig skjellig grunn når PST velger å gå til et slikt skritt, sier tidligere etterretningssjef Kaldager.

Politiet har sagt svært lite om saken, og det er derfor vanskelig å si sikkert hva som faktisk ligger bak pågripelsen av russeren.

- PST har nok hatt navnet hans på blokka i utgangspunktet. Hvis han er en IT-kar som driver i bransjen, kan han ha vært her over tid og samlet inn informasjon. Men det er utrolig vanskelig for oss utenforstående å si hvem han er, sier Kaldager.

På den annen side: Skulle det være slik at åpenlys snoking har ledet til arrestasjonen av en russisk spion, vil det være oppsiktsvekkende lite profesjonelt levert fra en av verdens største etterretningsapparat.

I FENGSEL: Den 51-årige russeren sitter nå i Oslo fengsel mens PST etterforsker saken. Her mannens forsvarer Hege Aakre på vei for å besøke klienten i dag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
I FENGSEL: Den 51-årige russeren sitter nå i Oslo fengsel mens PST etterforsker saken. Her mannens forsvarer Hege Aakre på vei for å besøke klienten i dag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

- Det henger heller ikke på greip dersom han har hatt med seg elektronisk bevismateriale til Gardermoen. Det virker veldig rart, dette her, sier eks-E 14-sjefen.

Den russiske ambassaden i Oslo gikk i går ut og kalte siktelsen for «et konstruert påfunn under et absurd påskudd».

Tror ikke på «set-up»

Flere har spekulert på om den pågrepne russeren kan utveksles mot nordmannen Frode Berg, som sitter fengslet i Russland, også han anklaget for spionasje - og om saken mot russeren faktisk er iscenesatt med en utveksling som formål.

- Det er bare tøv, jeg kan ikke i min villeste fantasi tro at dette er en «set-up». Såpass tiltro må vi ha til norske myndigheter. I Norge er det så mye åpenhet at en slik konstruert sak, fra PST og domstolene, ikke er mulig. Det kunne attpåtil ha skadet Bergs sak, sier Kaldager.

På den annen side:

- Hvis de virkelig har tatt en stupid spion, er det en gavepakke til Berg, sier den tidligere etterretningssjefen.

Overvåkingskameraer

Tidligere sikkerhetssjef på Stortinget, Gerrit Løberg, sier russeren må ha gjort noe for å utløse alarmen blant ansatte og seminardeltakere.

- Det er meget sannsynlig gjort og utført ting som har satt alarmen i gang. Jeg vet ikke hva det kan ha vært, og kjenner ikke saken utover det som er skrevet i mediene, sier den pensjonerte sikkerhetssjefen til Dagbladet.

Det er en rekke overvåkningskameraer på Stortinget, i tillegg til en større sikkerhetsstab.

- Slik som dette har blitt framstilt, kan jeg ikke skjønne annet enn at våre folk reagerte på ting de så eller hørte, eller at de ble varslet av andre, sier han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer