Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eks-spionsjef om Frode Berg-saken: - Framstår amatørmessig

Frode Berg (62) har forklart at han var på oppdrag for norsk etterretning da han ble pågrepet i Russland. - Lite proft, sier tidligere spionsjef Ola Kaldager.

SPIONSIKTET: Tidligere grenseinspektør Frode Berg (62) er spionsiktet og sitter fengslet i Russland. I går fortalte advokatene hans til Dagbladet at Berg har fortalt at han var på oppdrag i Russland på vegne av Norges etterretningstjeneste. Foto: Martin Gramnæs, Sør-Varanger Avis / NTB Scanpix
SPIONSIKTET: Tidligere grenseinspektør Frode Berg (62) er spionsiktet og sitter fengslet i Russland. I går fortalte advokatene hans til Dagbladet at Berg har fortalt at han var på oppdrag i Russland på vegne av Norges etterretningstjeneste. Foto: Martin Gramnæs, Sør-Varanger Avis / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til sine advokater har Frode Berg (62) fortalt at han flere ganger reiste på oppdrag til Russland på vegne av den norske Etterretningstjenesten.

- Frode Berg har tvilt lenge på hvordan han skulle håndtere situasjonen, blant annet fordi han har følt lojalitet til norske myndigheter, og håpet at de ville stille opp for ham. Berg ønsker nå at hans versjon av saken blir kjent, sier hans norske advokat Brynjulf Risnes til Dagbladet.

Den pensjonerte grenseinspektøren har sittet varetektsfengslet i Moskva siden 5. desember i fjor. Da ble han arrestert av det russiske føderale sikkerhetspolitiet (FSB). Berg hadde på seg 3000 Euro, tilsvarende 28 800 kroner.

Norske myndigheter har tidligere avvist spørsmål om tidligere grenseinspektør Berg egentlig var på etterretningsoperasjon i norsk regi, da han ble pågrepet og fengslet i Russland.

- Framstår amatørmessig

Det kommer de til å fortsette med, mener offiser og tidligere sjef for etterretningsgruppa E 14, Ola Kaldager.

«E-tjenesten i Norge bruker folk og gir faen i dem. Det synes jeg er en skam.» Øystein Hansen, leder for støttegruppa «Hjelp Frode hjem»

- De kommer aldri til å si noe som helst. Det kan de ikke gjøre, sier Kaldager til Dagbladet.

Han mener samtidig at Bergs forklaring må være rett, og mener 62-åringen ikke ville fortalt at han har utført oppdrag for norsk etterretning om det ikke var sant.

Likevel mener Kaldager at operasjonen og bruken av Berg som agent virker lite proff.

- Det virker lite profesjonelt og framstår amatørmessig, uten at jeg kjenner alle detaljer, sier han til Dagbladet.

- Hvorfor?

- SINT: Frode Bergs advokat, Ilja Novikov, sier til Dagbladet at han er «ganske sint av det faktum at han ble forlatt». Video: Henning Lillegård / Reporter: Eiliv Flydal Vis mer

- Han er tidligere grenseinspektør. Det virker veldig spesielt å rekruttere en som har hatt den jobben. I Russland er grenseinspektører KGB-folk. De tar det nok for gitt at det er det samme i Norge. Derfor er det rart å velge en sånn person, sier Kaldager.

Støttegruppe i sjokk

Berg har fortalt sine advokater om personene han hadde kontakt med før den skjebnesvangre reisen til Russland. De to skal ha rekruttert ham og deretter sendt ham på oppdrag til flere byer i Russland.

- Den ene mannen har bakgrunn fra Kirkenes og er en gammel kjenning av Berg. Han tok kontakt med Berg. Mannen ville gjerne introdusere Berg for en annen person, som han ønsket at Berg skulle gjøre en tjeneste for. Deretter ble det arrangert et møte i Oslo, fortalte Bergs advokat Brynjulf Risnes.

I SJOKK: Lederen for Frode Bergs støttegruppe, Øystein Hansen, mener myndighetene må rydde opp. Her fra da han møtte utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide i februar. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
I SJOKK: Lederen for Frode Bergs støttegruppe, Øystein Hansen, mener myndighetene må rydde opp. Her fra da han møtte utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide i februar. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Ifølge Bergs kollega Trine Hamran skal han også ha følt seg presset av etterretningstjenesten.

Leder for støttegruppa «Hjelp Frode hjem», Øystein Hansen, er sjokkert over opplysningene.

- Jeg er sjokkert over at etterretningstjenesten i Norge rekrutterer blant lokalbefolkninga her ved grensa. Jeg synes det er ubehagelig.

- E-tjenesten i Norge bruker folk og gir faen i dem. Det synes jeg er en skam. Han er brukt av norske tjenester og overlatt til seg selv. Regjeringen må på banen å rydde opp, sier Hansen.

Han sier de nye opplysningene ikke endrer gruppas arbeid, og at de fortsatt vil få ham hjem.

- Da vi gikk inn i det her, handler det ikke om han er skyldig eller ikke. Det er bare én løsning, og den er politisk. Vi jobber for at han skal komme fortest mulig hjem.

- Ingen venner i bransjen

FSB mener pengene Berg hadde i en konvolutt i Moskva skulle sendes til en russer som betaling for informasjon om atomubåter i Nordflåten. Den alvorlige siktelsen mot Berg lyder på flere tilfeller av spionasje mot Russland til fordel for Norge, på oppdrag for E-tjenesten og den norske stat. Han risikerer 20 års fengsel.

- Endrer dette noe for norsk etterretning?

SPIONSJEF: Ola Kaldager hadde kallenavnet «Den grå» og var sjef for den tidligere spiongruppa E14. Her er han i Venezia på vei til et oppdrag på Balkan rundt årtusenskiftet. Foto: Privat
SPIONSJEF: Ola Kaldager hadde kallenavnet «Den grå» og var sjef for den tidligere spiongruppa E14. Her er han i Venezia på vei til et oppdrag på Balkan rundt årtusenskiftet. Foto: Privat Vis mer

- Ikke noe særlig av betydning. Det burde ikke overraske mennesker i Norge at norsk etterretningstjeneste driver med etterretning. Men få snakker selvsagt om det. Sånn skal det også være.

- Det er en farlig geskjeft. Man har ingen venner i denne bransjen, sier Ola Kaldager.

Han gikk under navnet «den grå» da han ledet spiongruppa E14 i ti år. Kaldager deltok selv på sitt første etterretningsoppdrag utenlands i Libanon på midten av 1980-tallet.

Unikt i Norge

Verken Dagbladet eller historikere avisa har snakket med har kjennskap til at norske statsborgere har blitt arrestert, siktet eller dømt, for å spionere på oppdrag for Norge etter 2. verdenskrig.

Blant større land er det imidlertid flere spionsaker, og et nærliggende eksempel er Sergej Skripal som i 2004 ble dømt i Russland for å ha vært dobbeltagent og spionert for Storbritannia.

Han returnerte tilbake til Storbritannia etter en spionutveksling i 2010. Britene mener Russland står bak forgiftningen av ham og dattera Julia i Salisbury 4. mars i år.

- Fra store nasjoner som England, USA og Frankrike er det folk som har blitt tatt. Det sier litt om omfanget, sier Kaldager.

- Stor forståelse

E-tjenesten har ikke ønsket å kommentere Berg-saken, og viser til Utenriksdepartementet.

Utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode O. Andersen svarte følgende søndag.

- Utenrikstjenesten fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser. Blant annet gjennom besøk i fengselet for å gi praktisk bistand, og å være til stede på rettsmøter.

- Vi har en stor forståelse for at denne saken er en betydelig påkjenning for Frode Berg og familien hans, sier Frode O. Andersen.

- Det er viktig å ha klart for seg at det fortsatt ikke er tatt ut noen tiltale og at saken fortsatt er under etterforskning i Russland, sier Andersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!