Eks-statsminister ber om revolusjon i Thailand

Korrupsjonsdømte Thaksin Shinawatra leder opprøret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Stridsvogner, soldater og demonstranter preger igjen gatebildet i Bangkok. Statsministeren innfører unntakstilstand, mens tidligere statsminister Thaksin Shinawatra ber om revolusjon.

Dagen etter at demonstranter stanset toppmøtet til asiatiske ledere i badebyen Pattaya, løsnet de søndag skudd og angrep statsminister Abhisit Vejjajivas bilkortesje.

Tok kontroll over hærens kjøretøy

Aksjonistene tok kontroll over flere av hærens kjøretøyer og kontrollposter i Bangkoks gater og brukte busser og biler til å blokkere hovedfartsårer. Ifølge politiet var flere titusen demonstranter ute i gatene, og mange av dem samlet seg foran regjeringsbygningene.

Flere demonstranter tok seg inn i innenriksdepartementet. Og da en rasende folkemengde angrep kortesjen og såret Abhisits sekretær og sjåfør ved departementet, sto opprørspoliti på sidelinjen uten å gripe inn.

Revolusjon

Statsminister Abhisit har bare sittet fire måneder i jobben etter at omfattende demonstrasjoner og uro tvang den forrige statsministeren i kne. Den gang var det gulkledde motstandere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra og hans støttespillere som rådde gatene.

Denne gangen er det rødkledde Thaksin-tilhengere som demonstrerer. Thaksin ble styrtet i et kupp i 2006 og er i eksil som følge av en korrupsjonsdom. Nå ber han om en revolusjon i Thailand.

- Nå som de har stridsvogner i gatene, er det på tide at folket reiser seg i en revolusjon, sa Thaksin i en tale til tilhengerne sine via telefon.

- Jeg vil følge nøye med, og dersom det blir voldelig, vil jeg vende tilbake til Thailand øyeblikkelig. Jeg vil ikke la dem bruke makt, sa han om myndighetenes unntakstilstand.

- Egger til opprør

Søndag formiddag innførte Abhisit unntakstilstand «fordi situasjonen forverrer seg, og fordi demonstranter egger til opprør».

- Regjeringen har hele tiden forsøkt å unngå voldsbruk. Men protestene har utviklet seg, og demonstrantene tar i bruk metoder som ikke er forenlig med grunnloven, sa den hardt pressede statsministeren.

STATSMINISTERENS BIL:  Demonstrantene gikk til angrep og ødela bilen. Foto: SCANPIX/EPA/NARONG SANGNAK
STATSMINISTERENS BIL: Demonstrantene gikk til angrep og ødela bilen. Foto: SCANPIX/EPA/NARONG SANGNAK Vis mer

Unntakstilstanden gir politi og militæret utvidet makt til å pågripe og varetektsfengsle demonstranter i opptil en måned. Samtidig ber visestatsminister Suthep Thaugsuban soldater og politi sørge for at krisetiltakene håndheves. Sikkerhetsstyrker har vist liten vilje til å gripe inn mot demonstrantene, som ikke lot seg stoppe av unntakstilstanden søndag.

- Politiet og hæren, dere må utføre pliktene deres og gjenopprette normale tilstander så fort som mulig, sier han.

Splittet land

Situasjonen i Bangkok er usikker, sier ambassadør Merete Fjeld Brattested. Hun ser de omfattende demonstrasjonene som et uttrykk for splittelse i landet.

- Demonstrantene er sinte. Disse demonstrasjonene tror jeg på mange måter er et uttrykk for en dyp splittelse i Thailand, sier Fjeld Brattested til NRK.

Fraråder ikke å reise til Thailand

- Hvor langt de er villige til å gå for sin sak, nemlig at statsministeren skal gå av og skrive ut nyvalg, er det ikke godt å spå om, sier hun.

Utenriksdepartementet ber nordmenn som er i området, om å følge situasjonen nøye.

- Vi oppfordrer norske statsborgere til å utvise aktsomhet, og å unngå demonstrasjoner og store folkemengder, sier kommunikasjonsrådgiver Christian Hansson i UD til NTB.

UD vil imidlertid ikke fraråde nordmenn å reise til Bangkok.

(NTB-AFP-AP)

FLYKTET FRA DEMONSTRANTENE:  Statsminister  Abhisit Vejjajiva. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PORNCHAI KITTIWONGSAKUL /POOL
FLYKTET FRA DEMONSTRANTENE: Statsminister Abhisit Vejjajiva. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PORNCHAI KITTIWONGSAKUL /POOL Vis mer