Eks-statsminister risikerer 13 års fengsel

Manchester City-eieren tiltalt for korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag begynte rettssaken mot den tidligere presidenten i Thailand, Thaksin Shinawatra, melder BankokPost.com. Han ble avsatt i et militærkupp i 2006, hvorpå han og kona rømte til Storbritannia. Der ble Thaksin enerådende eier av fotballklubben Manchester City.

Thaksin er anklaget for en rekke korrupsjonssaker. Blant annet så skal han ha brukt sin personlige innflytelse som statsminister for at staten skulle selge land til kona hans for en billig penge. Dersom den tidligere statsministeren blir funnet skyldig, risikerer han opptil 13 års fengsel.

Selv hevder han at han er uskyldig, og ønsker å få tilbake formuen på 8,4 milliarder kroner som er frosset i thailandske banker.

Store demonstrasjoner

Den tidligere statsministeren returnerte til Thailand i vinter etter at de gamle partifellene hans vant valget, og det spekuleres i om Thaksin styrer den nye regjeringen fra kulissene, på tross av at han ble arrestert så snart han satte foten på thailandsk jord igjen.

- Det er rent tullball at Thaksin har gitt seg i polikken. Han bistår PPP (det regjerende partiet) med pengestøtte og alle ministrene besøkte ham i Hong Kong før de ble utnevnt, sier professor Surat Horachaikul ved Chulalongkorn University i Bangkok til BBC.

Senest i går marsjerte tusenvis av demonstranter i gatene i Bangkok, under ledelse av Folkealliansen for demokrati, melder AP. De har demonstrert i gatene siden 25. mai, og har erklært at de vil fortsette helt til nåværende statsminister Samak Sundaravej går av. Alliansen beskylder Samak og politiet for å beskytte Thaksin ved å forsinke etterforskningen. Thaksin og familien hans er siktet for 24 lovbrudd, men bare syv har kommet for retten.

Ville bestikke høyesterett

DEMONSTRERER: Folkealliansen for demokrati sier at de ikke vil slutte å demonstrere før dagens statsminister går av. Foto:PORNCHAI KITTIWONGSAKUL/AFP PHOTO
DEMONSTRERER: Folkealliansen for demokrati sier at de ikke vil slutte å demonstrere før dagens statsminister går av. Foto:PORNCHAI KITTIWONGSAKUL/AFP PHOTO Vis mer

Imidlertid virker det som om thailandsk høyesterett ikke har tatt hensyn til regjeringens protester mot rettssaken. BBC melder at høyesterett har omgjort enkelte av regjeringens beslutninger, og AP skriver at thailandsk høyesterett også har forbudt Thaksin å dra ut av Thailand.

- Retten syntes ikke at han hadde god nok grunn ti å forlate landet, sa høyesterettsjustitiarius Rakkiat Pattanaphong til BBC.


Det hjalp neppe heller at tre av forsvarsadvokatene til den korrupsjonstiltalte Thaksin ble fengslet forrige måned, etter at de prøvde å gi høyesterett en stor sum kontanter i en kakeboks.

Eks-statsminister risikerer 13 års fengsel
THAKSIN SHINAWATRA: Den fotballinteresserte thailenderen beskyldes for å være korrupt. I dag begynte rettssaken.
ØNSKER THAKSIN BAK LÅS OG SLÅ: Men mange thailendere frykter at den tidligere statsministeren har altfor stor innflytelse til å bli dømt.