Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eks-statsråd arrestert for mafiadrap

PARIS (Dagbladet.no): Alain Van der Biest, tidligere belgisk pensjonsminister, ble mandag arrestert, mistenkt for å stå bak likvideringen av statsråd André Cools i 1991. Cools-saken er Belgias største politiske skandale, og førte også til Willy Claes' dramatiske avgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

André Cools, 64, ble henrettet av to tunisiske leiemordere på motorsykkel 18. juli 1991 på en parkeringsplass i Liege. Hans venninne overlevde skuddene. Leiemorderne var hyret av mafiaen.

De to leiemorderne ble dømt i Tunisia for tre år siden til 25 års fengsel. Men det har aldri vært etablert hvem som planla og beordret mordet på Cools, en innflytelsesrik og kjent belgisk politiker i 1960- og 70-åra.

Rettsmøtet i går skulle først og fremst forberede selve rettssaken som vil finne sted om kort tid. Arrestasjonen av Van der Biest og sju andre personer kom derfor overraskende.

Innflytelsesrik

Det politiske mordet av André Cools rystet Belgia. Cools hadde stiftet det franske sosialistpartiet i 1981. Da han døde hadde han sluttet å være politisk aktiv, men var fortsatt meget innflytelsesrik. Det var han som hadde utnevnt Van der Biest til statsråd. I 1991 planla han å gå utenom Van der Biest på valglistene. Det ble også spekulert i om han holdt på med noen viktige saker offentligheten ikke kjente til.

Narkotika

Cools skal også ha vært innblandet i en narkotikasak. Derav mafiaen. Men leiemorderne hadde svært storslåtte midler til disposisjon (bil, leilighet, walkie-talkie...) som de skal ha fått av Van der Biests departement. Van der Biest ble arrestert i 1996, men sluppet fri av mangel på beviser. I går bedyret han at han var uskyldig.

Det dukket opp andre politiske skandaler i kjølvannet av Cools-saken. Den største gjaldt bestikkelser fra det italienske helikopterselskapet Agusta av belgiske sosialister. Det førte til at fire sosialistiske statsråder måtte gå av, mens en general begikk selvmord. NATOs generalsekretær Willy Claes ble dratt med i skandalen og måtte å av under uverdige omstendigheter.

[email protected]

DRAPET SOM RYSTET BELGIA: Andre Cools ble funnet drept på en parkeringsplass i Liege. Drapet ble etter hvert koblet til den italienske mafiaen. Foto: SCANPIX/AP
DREPT: Partileder Andre Cools ble skutt og drept i Liege den 18. Juli i 1991. Foto: SCANPIX/AP
ARRESTERT: Eks-minister Alain van der Biest ble i dag arrestert siktet for drapet på Andre Cools. Foto: SCANPIX/AP
Hele Norges coronakart