VIL HA FISKERIDEPARTEMENT: Robert Eriksson, tidligere arbeids- og sosialminister, tør fortsatt å mene om hvordan landets regjering bør innordne seg. <br> Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL HA FISKERIDEPARTEMENT: Robert Eriksson, tidligere arbeids- og sosialminister, tør fortsatt å mene om hvordan landets regjering bør innordne seg.
Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Eks-statsråd ber Erna gjenopprette departement

Robert Eriksson og Norske Sjømatbedrifters Landsforbund advarer egen regjering mot å «gjemme bort sjømatpolitikken i en krok i Næringsdepartementet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere arbeids- og sosialminister Robert Eriksson måtte ut av regjeringen halvveis i forrige stortingsperiode, men har fortsatt meninger om hvordan landets nye regjering bør innrettes.

Som relativt fersk ny administrerende direktør i Norske Sjømatbedrifters Landsforbund, har han en klar oppfordring til statsminister Erna Solberg (H): Gjenopprett Fiskeridepartementet som eget departement.

- Med tanke på hvor viktig sjømatnæringen er i dag og betydningen den vil ha i framtida, vil det være rett og rimelig at man starter med å gjenopprette Fiskeridepartementet som eget departement. Det ville ha gitt et tydelig positivt signal til næringa, sier Eriksson til Dagbladet.

Manglende satsing

Fiskeridepartementet var et eget departement fram til det ble nedlagt av statsminister Erna Solberg (H) etter stortingsvalget i 2013.

I dag har landet en egen fiskeriminister i Frp-nestleder Per Sandberg, men formelt er departementsområdet nå lagt innunder Næringsdepartementet.

Det synes Eriksson er rart, all den tid havets gull ofte trekkes fram som den nye oljen.

- I dag har vi eget departement for mat og landbruk. Om det er rett eller galt skal ikke jeg ha noen formening om, men med den betydning sjømatnæringen har for nasjonen burde det vært opplagt at man ikke gjemmer bort sjømatpolitikken i en krok i Næringsdepartementet, sier eks-statsråden.

Ifølge Norske Sjømatbedrifters Landsforbund eksporteres norsk sjømat i dag for omlag 92 milliarder kroner årlig.

Videre har Det Kongelige Videnskabers Selskap og Norges Tekniske Vitenskapsakademi anslått at omsetningen i sjømatnæringen vil kunne økes til 250 milliarder kroner i 2030.

Lunken

For å sette de enorme summene i perspektiv, har organisasjonen laget en beregning som viser at den norske eksportverdien av sjømat i 2016 ville vært nok til å finansiere 400 km med firefelts motorvei.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra statsminister Erna Solberg (H), uten å lykkes.

Statssekretær Sigbjørn Aanes ved statsministerens kontor skriver imidlertid følgende om utspillet i en epost til Dagbladet:

- Det fungerer veldig godt å ha næringsministeren og fiskeriministeren i samme departement. Det sikrer tett samarbeid og koordinering i viktige saker som satsingen på havet og arbeidet med handelsavtaler.

Hva fiskeriminister Per Sandberg (Frp) mener om ideen, vites ikke, da han ikke har besvart Dagbladets henvendelse tirsdag.

Må gjøre rokeringer

Utspillet fra NSL kommer forut for ventede rokkeringer i dagens regjering.

I løpet av kort tid forsvinner Børge Brende (H) fra sin utenriksministerpost - og det er forventet at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide tar over.

Det er også blitt spekulert i om EU og EØS-posten forsvinner fra regjeringen, og at Frank Bakke-Jensen (H) blir plassert i Forsvarsdepartementet som Søreides erstatter.

Hvilke andre rokkeringer Erna Solberg (H) eventuelt vil gjøre i sin regjering, virker foreløpig uklart, og vil trolig avhenge av om Venstre velger å gå inn i regjering eller ikke.

Det jobber partiet med å finne utav parallellt med forhandlingene om neste års statsbudsjett.