Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eks-statsråd beskyldes for å ha truet ung kandidat til å trekke seg

LO anklager Bjarne Håkon Hanssen for å misbruke sin maktposisjon. 

- GODE VENNER: Tidligere helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen sier han ikke kommenterer innholdet i vennesamtaler.
Foto: Morten Holm / Scanpix
- GODE VENNER: Tidligere helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen sier han ikke kommenterer innholdet i vennesamtaler. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere steder i landet er Arbeiderpartiet nå i gang med nominasjonssprosesser for stortingsvalget neste år.

Noen steder er det strid kamp om listeplassene.

I Nord-Trøndelag Ap skal tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen ha forsøkt å true tredjekandidat Jorid Holstad Nordmelan (25) til å trekke seg fra lista.

Skal ha truet med karriere

Det skriver Adresseavisen, som bruker stor plass på saken i dagens utgave.

Flere kilder avisa har snakket med, forteller at Ap-veteranen ringte til den unge kvinnen.

«Han skal ha sagt at Ap-ledelsen sentralt nå oppfattet at hun var på «feil lag», at hun ikke hadde støtte i Arbeiderpartiet sentralt. Om hun ikke trakk seg, ville det kunne påvirke muligheten for verv i partiet senere, ble det angivelig sagt.», skriver Adresseavisen (bak betalingsmur).

De to hovedpersonene er imidlertid forsiktige med å kommentere saken

- Gode venner

Holstad Nordmelan har bestemt seg for å ikke trekke seg fra sin foreslåtte listeplass, og ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Bjarne Håkon Hanssen vil verken bekrefte eller avkrefte at han ringte Nordmelan.

- Jeg og Jorid har vært venner i mange år. Om jeg snakker med Jorid og hva jeg eventuelt snakker med henne om er mellom oss. Jeg refererer ikke fra vennesamtaler, og det overrasker meg om noen påstår at de vet hva jeg og Jorid eventuelt har snakket om, skriver han i en sms til Dagbladet.

Et spesielt tilleggspoeng i saken, er at 25-åringens mor Arnhild Holstad tidligere var Hanssens politiske rådgiver, og at både Hanssen og Nordmelan er fra Namsos.

Han sier de to ikke har noen pågående krangel.

- Jeg og Jorid har ikke noen konflikt og er fortsatt gode venner, skriver han.

- Uakseptabel opptreden

LOs distriktssekretær Kristine Svendsen og stortingsrepresentant Arild Grande (Ap) reagerer på nyheten, som av ukjente årsaker når avisspaltene bare et drøyt døgn før nominasjonsmøtet i fylkespartiet.

- For oss er det helt uakseptabel opptreden at Hanssen bruker sin maktposisjon til å ringe og forsøke å true noen som stiller seg disponibel på stortingslista. Vi tar avstand fra sånn opptreden i nominasjonskamper og håper Nord-Trøndelag Ap gjør det samme, sier Svendsen til Dagbladet.

Bakgrunnen skal trusselen fra Ap-veteranen skal ifølge Adressa være at Hanssen støtter en annen kandidat fra Namdalen, nemlig nåværende fylkesråd Terje Sørvik.

Det er trolig bare plass til en namdaling på topp tre i Nord-Trøndelag; de andre to skal tradisjonelt komme fra andre regioner i fylket for å sikre god geografisk spredning på kandidatene.

Stortingsrepresentant Arild Grande omtaler saken som «alvorlig» og trist i intervjuet med Adressa.

- Viktig å slå ring om henne

- Jeg har stor respekt for Jorid som av hensyn til partiet ikke har ønsket at saken skulle bli kjent før nominasjonsmøtet. Det vitner om karakter. Men når saken nå blir offentlig, er det viktig å slå ring om en ung kandidat som har opplevd press over lang tid, sier Grande til avisa.

Grande har riktignok selv noe å tjene på at Nordmelan blir stående på tredjeplass, fordi han trolig vil miste sin andreplass hvis fylkeslagene i namdalsregionen stiller seg bak Sørvik, som konkurrerer med Grande om andreplassen.

I Nord-Trøndelag er det nemlig bare de to øverste plassene på stortingslista som regnes som sikre.

Nordmelan er vara til Stortinget i dag, med kandidatene Ingvild Kjerkol (Ap) og Arild Grande (Ap) på de to første plassene på listeforslaget nominasjonsmøtet i partiet skal diskutere førstkommende helg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!