Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eks-statsråd reagerer på somling: - Rart

Robert Eriksson (Frp) synes det er rart at det ikke ble tatt grep da Nav-feilen først ble kjent, og reagerer særlig på håndteringen fra departementet fikk høre om feilen i 2018.

- RART: Tidligere arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) er kritisk til håndteringen av Nav-saken. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
- RART: Tidligere arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) er kritisk til håndteringen av Nav-saken. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Den tidligere arbeidsministeren er kritisk til Nav-håndteringen fra både departementet, domstolene og Nav – og reagerer særlig på håndteringen i tidsperioden fra departementet fikk høre om feilen i 2018.

- Når det ble kjent i 2018 at praksisen var i strid med EØS-lovgivningen, så synes jeg det er rart at man ikke agerte tidligere. Hvorfor ventet man i ett år før man foretok seg noe? Det er klart at det er et betimelig spørsmål, men det må dere nesten spørre andre om, dette var tross alt flere år etter at jeg gikk av som statsråd, sier Eriksson.

- Eøs-kompetansen for dårlig: Nav har gransket seg selv, og leverte en rapport i desember 2019. NAV-direktør Sigrun Vågeng kommenterer rapporten i denne videoen. Video: Endre Vellene Vis mer

Han viser til at Arbeids- og sosialdepartementet allerede sommeren 2018 fikk et brev hvor de ble bedt om å svare på hvordan regelverket skulle praktiseres for en av gruppene som rammes av skandalen.

Hans statsrådetterfølger, Anniken Hauglie (H), har beklaget at brevet ble lagt i en skuff.

- Hvis det stemmer, synes jeg det er betimelig å spørre hvorfor det tar et år før noe skjer, og at det først blir gjort noe da saken ble rullet opp i mediene, og det ble stor ståhei. Da kunne man i alle fall unnlatt å dømme dem som ble dømt i slutten av 2018 og starten av 2019, sier Eriksson.

Han understreker at departementet ikke har skylda alene, og at det er hele trekløveret Nav, departementet og domstolene som har sviktet.

Angrer ikke

I dag forklarer eks-statsråden seg om Nav-skandalen i en høring på Stortinget. I hans periode som statsråd, økte de feilaktige anmeldelsene fra Nav kraftig. Eriksson skaffet seg også avisoverskrifter for sin kamp mot trygdesvindlere.

Det angrer han ikke på.

Han mener hans kamp mot trygdeeksport ikke har noe som helst med Nav-skandalen å gjøre.

- Mitt fokus var hvordan vi kunne utnytte handlingsrommet innenfor gjeldende regelverk for å redusere trygdeeksport, sier Eriksson.

Han mener hoveddelen av det arbeidet handlet om å begrense kontantstøtte og barnetrygd i tilfeller der folk var bosatt i et annet land, kom til Norge for å arbeide, og hvor deres barn i hjemlandet fikk rett på barnetrygd og kontantstøtte.

- Her så vi på mulighetene for om vi kunne kostnadsjustere ytelsen, samt at vi så på hvordan ytelsene kunne opptjenes på en annen måte for å forhindre eksport av trygdeytelser fra Norge. Det er noe helt annet enn hva dagens «Nav-sak» handler om, understreker Eriksson.

-Jeg står inne for det jeg utførte i min tid som statsråd, og mener i dag, som den gang, at vi ikke kan ha et velferdssystem som aksepterer at folk forsøker å plante et sugerør ned i velferdskassa for å få tilgang på ytelser de ikke har krav på.

Tror ikke noen forsto

Den tidligere arbeidsministeren fra Frp hevder at han hele tida har forstått at det generelt er sånn at kontantytelser kunne tas ut av landet, men at NAV sin praksis med å anmelde eller kreve tilbake penger for dette aldri ble tema i hans styringsperiode.

Han påpeker at det også står i Brochmann 1-utvalgets utredning.

- Det at man ikke hadde hjemmel til å dømme folk i disse tilfellene var ukjent for meg, og heller ikke noe tema i min tid, sier han.

Han tror heller ikke noen i embetsverket har skjønt at regelverket var feiltolket i hans tid i departementet.

- Slik jeg kjenner embetsverket i departementet vil jeg tro at de var i god tro på at praktiseringen til Nav var innenfor regelverket. Jeg klarer ikke å se for meg at noen i embetsverket i departementet har sittet og skjønt at «dette er ulovlig, men det dropper vi å gjøre noe med», sier Eriksson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media