Eks-statssekretær og hans familie bortført i Jemen

Kidnapperne har ringt og sier de ikke vil skade gislene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bevæpnede grupper bortførte i dag en familie øst på Jemen, opplyste en lokal sikkerhetstjenestemann og en talsmann for den tyske regjeringen.

Nyhetsbyrået AP skriver at ifølge kilder i Berlin, så er de bortførte tidligere statssekretær i utenriksdepartementet Jürgen Chrobog (65), hans kone og deres tre sønner.

Familien ble tatt i al-Irim, i Shabwa-provinsen, i et forsøk på å få regjeringen til å frigi fem medlemmer av stammen al-Abdullah bin Dahha, som ble arrestert etter sammenstøt med en annen stamme, skriver The Guardian.

Al-Abdullah beskylder regjeringen i Jemen for å ta side for den andre stammen.

På ferietur

Den tyske toppdiplomaten og hans familie har vært på ferie i Jemen siden julaften, og ble tatt til fange av stammefolk da de var på en utflukt til Shabwa-provinsen øst i landet fra havnebyen Aden.

Turistgruppen skal, ifølge lokale myndigheter, ha kjørte i to biler da en gruppe væpnede menn omringet kjøretøyene og tvang den tyskerne inn i sine egne biler.

Chrobog var viseutenriksminister i Gerhard Schröders regjering, og var Tysklands ambassadør i USA fra 1995 til 2001.

 BEVÆPNEDE STAMMER: Bildet er fra 19.september i år og viser bevæpnede stammemedlemmer. Stammen som nå har bortført den tyske familien krever fengslede medlemmer løslatt. Foto: Scanpix
BEVÆPNEDE STAMMER: Bildet er fra 19.september i år og viser bevæpnede stammemedlemmer. Stammen som nå har bortført den tyske familien krever fengslede medlemmer løslatt. Foto: Scanpix Vis mer

I 2003 ledet Chrobog et kriseteam som forhandlet fram løslatelsen av 14 turister som ble kidnappet i Sahara-ørkenen. Hans kone Magda Gohar-Chrobog er oversetter og datter av en egyptisk forfatter.

Ikke livsfare

Ifølge Die Welt blir familien godt behandlet, og de får mat og drikke. Et stammemedlem skal ha sagt til nyhetsbyrået Reuters at familien ikke er i fare, skriver avisen Frankfurter Allgemeine.

- Gislene er i sikkerhet, sa en av bortførerne i stammen al-Abdullah på telefon.

- Deres liv er ikke fare, og de er gjester hos stammen, sa kidnapperen.

I Berlin, sa en talsmann for utenriksdepartementet at de ville gjøre alle anstrengelser for å finne familien, som har vært på ferie i Jemen siden julaften.

Stammeledere i Jemen har også tidligere tatt vestlige gisler i et forsøk på å få noe igjen fra regjeringen. Gislene blir vanligvis løslatt uskadd, men flere ble drept i 2000 da sikkerhetsstyrker gjennomførte et mislykket raid for å redde dem.

<B> JOBBET DE MED FISCHER:</B> Eks-statssekretær Chroborg jobbet med tidligere utenriksminister Joschka Fischer.