Eks-torpedo beskyldt for å planlegge kidnapping - avhøres på norsk i dag

Politiet på Kypros vil holde Espen Lee og de to andre nordmennene i varetekt til torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble holdt fengslingsmøte for de tre nordmennene i går, men den formelle avgjørelsen fra domstolen kom ikke før i dag. Det ble besluttet at mennene - som ifølge poitiet er 60, 40 og 29 år gamle- skal holdes i varetekt i tre dager fra i dag, altså fram til torsdag. 

- Det er viktig å presisere at de ikke er i fengsel. De holdes i en slags celle på politistasjonen i Nicosia, sier Yannos Petrides, presseoffiser i politiet i Nicosia til Dagbladet.

Avhøres i dag TV2 kunne i går melde at en av de tre mennene er den norske eks-torpedoen og tidligere leiesoldaten Espen Lee. Politiet i Kypros mener Lee og to medsammensvorne kom til øya for å kidnappe en fire år gammel jente etter en barnefordelingssak i Norge.

Petrides opplyser at politiet på ferieøya har fått tak i en norsk oversetter i dag, og at Lie og kompanjongene skal avhøres på morsmålet i løpet av dagen.

Skal ha hatt med tegninger Dagbladet erfarer at Lee hadde med seg detaljerte tegninger og bilder av en bolig da han ble pågrepet. Det vil ikke politiet bekrefte.

- Det jeg kan si er at politiet mener informasjonen vi har er hundre prosent sann. Kanskje endrer avhørene i dag noe, kanskje gjør de ikke det, sier Petrides.

Lee har nektet straffskyld. Jentas norske far nekter også for å ha planlagt noen kidnapping - og hevder overfor TV2 at Lee og de to andre nordmennene dro til Kypros for å hente en bil for ham.

- Min kone bortførte vår datter 12.november i fjor og fraktet henne til Kypros i bil. Etter det har jeg forsøkt å få datteren min hjem igjen, forklarte han til TV2 i går.

Skjedde mandag Ifølge Petrides skjedde pågripelsen omtrent 500 meter etter at de tre mennene hadde passert grensa til Kypros grytidlig om morgenen mandag 1.februar, ikke søndag, slik politiet tidligere har opplyst.  Nettavisa Cyprus Weekly skriver at politiet visste at Lie og de to andre mennene kom over grensa, da de pågrep dem.

Ingen av dem skal være i slekt med den fire år gamle jenta, ifølge avisa.

Utenriksdepartementet ble varslet om pågripelsene i går - men sier de har lite med saken å gjøre. 

- Vi har forsikret oss om at de har fått en offentlig oppnevnt forsvarer. Vår rolle er å yte konsulær bistand hvis de som er pågrepet ønsker det, men såvidt jeg vet har de ikke bedt om det, sier pressekontakt Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet til Dagbladet.