Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

HENRY KISSINGER BESØKER OSLO:

Eks-utenriksminister Henry Kissinger tok aldri imot Fredsprisen. Nå skal han til Oslo, 43 år etterpå

Kissinger til Oslo for å diskutere hva presidentskiftet i USA vil bety for fred og sikkerhet i verden.

KISSINGER TIL OSLO: Republikaner og tidligere utenriksminister Henry Kissinger skal til Oslo i 11. desember for å diskutere hva presidentskiftet vil kunne bety for internasjonal fred og stabilitet i årene som kommer. Foto: AFP / NTB Scanpix
KISSINGER TIL OSLO: Republikaner og tidligere utenriksminister Henry Kissinger skal til Oslo i 11. desember for å diskutere hva presidentskiftet vil kunne bety for internasjonal fred og stabilitet i årene som kommer. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det Norske Nobelinstitutt og Universitetet i Oslo lanserer et nytt debattforum, Nobel Peace Prize Forum Oslo.

Den tidligere utenriksministeren fra USA, Henry Kissinger, skal riktig nok ikke til Oslo for å motta Fredsprisen han unnlot å ta i mot i 1973, men 11. desember skal han gjeste forumet sammen med den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren i USA, Zbigniew Brzezinski.

Politikere i toppen

I Universitetets aula skal toppolitikerne snakke om hva det forstående presidentskiftet vil kunne bety for internasjonal fred og stabilitet i årene som kommer.

Begge amerikanerne var aktive i politikken på 70- og 80-tallet, men også e de senere årene. Republikaneren Kissinger var blant annet nasjonal sikkerhetsrådgiver fra 1969-1975 og senere utenriksminister under presidentene Richard Nixon og Gerald Ford. Han har også samarbeidet med tidligere president George W. Bush.

Brzezinski, som er demokrat, var blant annet nasjonal sikkerhetsrådgiver for president Jimmy Carter fra 1977-1981.

USA etter valget

Olav Njølstad, direktør ved Nobelinstituttet, sier at gode personlige og faglige kontakter har hjulpet dem med å booke de to kjente politikerne og utenrikspolitiske ekspertene.

Njølstad forteller at de får rundt 20 minutters foredrag om hvordan resultatet av presidentvalget 8. november vil kunne påvirke amerikansk utenrikspolitikk.

- I tillegg skal de delta i en samtale om hvilke konsekvenser presidentskiftet i USA vil kunne få for internasjonal fred og sikkerhet. Både Brzezinski og Kissinger har vært politiske beslutningstakere på høyeste nivå og kjenner amerikansk politikk fra innsida, sier Njølstad.

KISSINGER: Her er Henry Kissinger, som utenriksminister, sammen med tidligere president Richard Nixon. Bildet er fra 1973. Foto: DPA / NTB Scanpix
KISSINGER: Her er Henry Kissinger, som utenriksminister, sammen med tidligere president Richard Nixon. Bildet er fra 1973. Foto: DPA / NTB Scanpix Vis mer

Ville ikke motta fredsprisen

Henry Kissinger har tidvis vært en kontroversiell politiker. I 1973 fikk han Nobels Fredspris, sammen med Nord-Vietnams utenriksminister Le Duc Tho. Prisen ble delt ut fordi partene klarte å forhandle fram en våpenhvileavtale i Vietnamkrigen.

Prisen var kontroversiell fordi Kissinger fikk pris for en krig han var med på å trappe opp.

Fredsprisen i 1973 ble ikke godt mottatt av noen av partene.

Le Duc Tho ville ikke ha prisen, fordi det ennå ikke var oppnådd fred i landet. Krigen varte til 1975, to år etter at han fikk prisen. 93-åringen unnlot å motta prisen i Oslo og da krigen var slutt, ville han levere prispengene tilbake, da USA måtte trekke seg ut av Vietnam.

- Selv om Kissinger fikk fredsprisen i 1973, kom han aldri til Norge for å ta i mot prisen og holde sitt nobelforedrag. Det skal han ikke gjøre denne gangen, heller. Det er ikke primært som tidligere fredsprisvinner vi har invitert ham, men fordi han har unike forutsetninger for å snakke om det temaet vi ønsker å ta opp, sier direktør av Nobelinstituttet, Olav Njølstad.

- Viktig å løfte fram samtaler

Nobel Peace Prize Forum Oslo er tenkt som et fast innslag under den årlige fredsprisfeiringen i Oslo i årene framover.

Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo, sier i en uttalelse at han er svært glad for samarbeidet.

- Det er viktig å løfte fram samtaler om fred-og konfliktspørsmål og å diskutere dem tverrfaglig, sier Ottersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!