Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksamens-nettsider brøt sammen

- Skaper forskjeller og er urettferdig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgen har  landets 10. klassinger engelsk skriftlig eksamen. Forberedelsene kunne elevene starte allerede fredag, da Utdanningsdirektoratet la ut informasjon om hva oppgavene kommer til å dreie seg om.

Måtte fjerne film

Problemet var at nettsidene brøt sammen da tusenvis av elever logget seg inn samtidig.

Utdanningsdirektoratet måtte fjerne en film de hadde lagt ut i tilknytning til eksamensoppgaven. Da denne tunge filen ble tatt vekk, ble det lettere å komme inn.

I dag, mandag, har elevene selve forberedelsesdagen.

Men svært mange har fortsatt hatt problemer med å komme inn på sidene.

Tok tid

- Det tok ganske lang tid å komme seg inn, og det opplevdes frustererende for elevene, sier engelsklærer Audun Aardal ved Årvoll skole til Dagbladet.no.

Han mener slike nettbaserte opplegg kan virke urettferdige og bidra til å skape forskjeller.

- I dette tilfellet er det nesten en forutsetning å ha godt nok datautstyr, og det er det ikke alle familier som har. Ikke alle har internett heller.

- Og ikke alle har foreldre som kan bistå, sier Aardal.

Derfor åpnet skolen datarommet på søndag, for at de som trengte det kunne få komme og starte forberedelsene til engelskeksamenen.

Etter at filmen var fjernet fredag, fungerte nettsidene bedre, og stikkprøver Dagbladet.no har gjort tyder på at elevene har kommet inn på sidene.

Ikke enkelt å forstå

- Også oppgave-grunnlaget er ganske avansert. Mange elever måtte ha hjelp til å forstå hvordan det er bygget opp i sine ulike deler og alternativer, sier Ardal.

Han synes tekstene er gode, men spør:

- Er det nødvendig med et så krevende nettbasert opplegg for at elevene skal kunne vise hva de kan av skriftlig engelsk?

- Det henger ikke helt sammen, sier Aardal.

Skolen har printet ut oppgave-underlaget og delt ut til elevene. Forberedelsene foregår dels på skolen, dels hjemme i dag.

Selve eksamenbesvarelsen i morgen skjer ikke på nettet, men skrives på pc på skolen.

TRØBBEL: Tirsdag har 10.klassingene engelsk eksamen, basert på informasjon delt ut på nettet, og som var vanskelig å få tilgang til - og å forstå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!