Eksamenskjør

Når alle andre har fri, har Elsa Marie Mohr Nordviste (17) eksamen. Kostskolen i England lærte henne disiplin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hele mai skal Dagbladet være ute, rundt i byene, mest Oslo, men også Bergen, Stavanger, Bergen og Trondheim og intervjue ungdommer. Dagbladet.no trykker 10 intervjuer + mms-bilder hver dag.

Vi drar til skoler, parker, kafeer, fritidsklubber og gater. Vi spør hvilken låt du lastet ned sist, om du er forelsket og hvem som er Idol-favoritten din. Men også spørsmål om vold, dop, sex og framtid.

Les alle intervjuene her.

-  Det gikk bra på matten, tror jeg. Det har aldri skjedd før, jubler Elsa onsdag ettermiddag - etter ukas andre matteeksamen.

Hun går på IB-linja (International Baccalaureate) på Berg videregående skole på Tåsen/ Ullevål i Oslo, og har pugget matte minst to timer daglig de siste to ukene.

-  Jeg har tatt noen privattimer med en mattelærer og har fått hjelp av en matematikksterk venninne. Men å høre russebilene kjøre opp til Tryvann forrige helg, rett forbi huset mitt, var ren tortur. Jeg måtte være hjemme og lese, sier Elsa.

Ekstremt press

Elevene på IB-linja på Berg er ambisiøse. Nesten alle har bodd i utlandet, har engelskspråklige foreldre eller er diplomatbarn.

-  De fleste som tar IB er veldig smarte, mens jeg må jobbe veldig, sier Elsa.

 KJEMPESTRESSA:  -  Eksamenspresset på IB er tøft. De fleste i klassen min er utrolig smarte, jeg blir kjempestressa, sier Elsa (17), som har 13 eller 14 internasjonale eksamener i mai. Foto: Ole C.H. Thommessen
KJEMPESTRESSA: - Eksamenspresset på IB er tøft. De fleste i klassen min er utrolig smarte, jeg blir kjempestressa, sier Elsa (17), som har 13 eller 14 internasjonale eksamener i mai. Foto: Ole C.H. Thommessen Vis mer

Denne uka har hun hatt fem eksamener. I går, på selveste Kristi Himmelfartsdag, hadde hun engelskeksamen. I dag: norsk. Det spesielle med IB er at 75 prosent av karakterene bestemmes av de avsluttende prøvene, som gjennomføres på samme dager i alle land.

-  Kvelden før første matteeksamen hadde jeg et aldri så lite sammenbrudd. Mamma mente jeg ikke skulle gråte, men heller bli sint, sier Elsa.

Kostskole

-  Jeg gikk på Midtstuen ungdomsskole og tenkte på alt annet enn skole. Da jeg var 14 år, ble jeg sendt på kostskole utenfor London for å ta et tremåneders engelskkurs. Men jeg likte meg så godt at jeg fortsatte ett år til. Uten kostskolen og språkgrunnlaget, hadde jeg aldri klart IB i Norge, sier Elsa.

Også i år har hun tatt fagkurs på Oxford og andre universiteter i England, i feriene.

Nivået blant de 50 IB-elevene er høyt. Man må ha minimum 24 av 42 poeng for å stå.

-  De andre får seksere og sjuere, jeg sitter der med mine firere, sier Elsa.

-  Typisk for IB-elever er at man snakker ekstremt mye skole, til og med i bursdagsselskaper, sier Torunn Skastad, en annen IB-student.

-  Det virker som skole er det eneste som opptar mange, sier Elsa.

-  Hva er det som driver deg?

-  Jeg har kommet inn på Royal Holloway i London, der jeg vil studere sosiologi, psykologi og media. Hvis jeg ikke står, mister jeg plassen.

FAVORITTPLAGGET: Elsa Marie Mohr Nordviste mener russedressen er favorittplagget. I hvertfall akkurat nå.