- Eksamenspress og store kull

Gry Helander Våga, Maj Sendum og Stein Ove Pedersen er enige i at studentene nok er for ukritiske til det som skjer på forelesningene. De tre mener Janteloven, stort eksamenspress og store studentkull har skylden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er klart at det er tøft å utfordre en professor når han står foran en gruppe på 120 studenter. Han er jo der fordi han kan mye om et fag. Det er lett å bli underdanig. Man har tross alt eksamen foran seg. Man stoler nok litt for lett på foreleseren, sier Maj.

- Janteloven har også mye å si. Det er tøft å stikke seg fram - særlig når man er ny i et fag. Har man studert en stund, blir man mer fortrolig, og tør mer. Man forstår mer av hva faget handler om, sier Stein Ove.

- I tillegg har studentkullene blitt for store. Da jeg tok grunnfag i sosiologi, var det 120 studenter på forelesningene. Det er altfor mange. Da jeg tok mellomfag, var situasjonen en helt annen. Vi var langt færre studenter, og tonen ble mye mer fortrolig, sier han.

- Det kommer også an på hva slags fag man tar. Noen fag er mer åpne for kritikk. Faget mitt er forholdsvis nytt. Dermed har det ikke etablert seg «riktige» og «gale» teo-rier ennå, og det er mer åpent for diskusjon i forelesningene, sier Gry.