Eksdiktatoren blir slept ut etter å ha brølt til retten. Alt endte i kaos

Anklaget for drapet på 40 000.

FOR RETTEN: Rettssaken mot den tidligere presidenten og diktatoren i Tsjad, Hissène Habré, begynte denne uka, men allerede på rettergangens første dag endte det hele med fullstendig kaos. Foto: EPA/STR/NTB Scanpix
FOR RETTEN: Rettssaken mot den tidligere presidenten og diktatoren i Tsjad, Hissène Habré, begynte denne uka, men allerede på rettergangens første dag endte det hele med fullstendig kaos. Foto: EPA/STR/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rettssaken mot den tidligere presidenten og diktatoren i Tsjad, Hissène Habré, begynte denne uka, men allerede på rettergangens første dag endte det hele med fullstendig kaos.

75-åringen, som er tiltalt for en rekke tilfeller av drap og tortur fra tiden da han regjerte i Tsjad, gjorde det klinkende klart at han ikke annerkjente retten.

- Dette er en farse. Dette er ingen rettsak, det er en maskerade, brølte han, før han ble slept ut av lokalet av fengselsvaktene. Associated Press beskrev scenene som «kaotiske».

- En drøm Hissene Habre var fryktet i Tsjad, så mye at han ble kalt «Afrikas Pinochet». Mandag stilles eksdiktatoren for retten for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

- En drøm som har blitt til virkelighet, sier Abdourahmane Gaye om rettssaken. 

Han er blant om lag 2.500 ofre som skal gi vitnesbyrd når saken starter.

For det har nemlig tatt 25 år å stille Tsjads tidligere diktator for retten. 72-åringen anklages av menneskerettsgrupper for drap på 40.000 mennesker da han styrte det sentralafrikanske landet fra 1982 til 1990.

- 25 års ventetid er nok, sier Clement Abaifouta Dokhot, presidenten av en støttegruppe for ofre for forbrytelser og politisk undertrykkelse i Tsjad.

- Slutten på marerittet Rettssaken mandag kommer etter at ofre og menneskerettsgrupper har kjempet i årevis for å få stilt eksdiktatoren for retten i Senegal, hvor han har vært siden han ble avsatt i et kupp i 1990.

- Saken kommer til å markere slutten på våre mareritt. Vi har overvunnet mange rettslige, menneskelige og økonomiske hindre de siste åra, sier advokat Jacqueline Moudeina, som representerer flere av ofrene.

Etter å ha rømt til Senegal og levd som en fri mann i 22 år, ble Habre pågrepet i hovedstaden Dakar i 2013. Dette er første gang en afrikansk nasjon har trukket en tidligere leder av et annet afrikansk land for retten.

Utsettelse Der mandagen endte i kaos, endte tirsdagen med utsettelse da rettssaken ble gjenopptatt i den senegalesiske hovedstaden Dakar.

Habre nektet å godkjenne advokatene som skulle forsvare ham, og retten så seg nødt til å utnevne nye forsvarere. Disse har fått frist til 7. september på å forberede forsvaret og sette seg inn i saken.

Det er lite trolig at de nye forsvarerne vil falle i bedre jord hos den tidligere diktatoren, men dommeren i saken gjør det klart at saken vil fortsatte uansett.

- Advokatene vi nå har utnevnt plikter å forsvare den tiltalte. Selv om han nekter å samarbeide med advokatene, kommer rettssaken til å fortsette, sier Gberdao Gustave Kam til AP.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer