Eksdommer avdekker justismord

Pensjonert lagdommer Trygve Lange-Nielsen (81) har i to år i det stille kjempet for at flere overgrepssaker må opp til ny vurdering i retten. - Jeg er alvorlig bekymret for at det er begått flere justismord. Også dommerne er mennesker som gjør feil, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den pensjonerte lagdommeren prøver også å få gjenopptatt en sak der han selv dømte en mann for seksuelle overgrep.

Trygve Lange-Nielsen har vært dommer og lagmann i Eidsivating lagmannsrett i mange år. I 1991 gikk han av med pensjon - etter 19 år i domstolene.

Den 81 år gamle pensjonisten bruker nå mye tid på å gå gjennom saker som gjelder incest og seksuelle overgrep mot barn. De to siste åra har han studert litteratur og statistikk om misbruk av barn, og han har snakket med en rekke eksperter.

- Må vurderes på nytt

Lange-Nielsen er svært sparsommelig med opplysninger om arbeidet. Men Dagbladet kjenner til at det dreier seg om et titall saker.

Lange-Nielsen opplyser at han startet arbeidet i desember 1999, og at han siden har forsøkt å få flere saker gjenopptatt i rettssystemet.

- Bakgrunnen for at jeg startet, var de oppsiktsvekkende opplysningene om at Aker sykehus kan ha feilaktig diagnostisert barn som fysisk skadet etter sexovergrep, sier Lange-Nielsen.

Han har spesielt tatt for seg flere saker som stammer fra Mottaket for seksuelt misbrukte barn ved Aker sykehus på 90-tallet.

- Vi må få en ny vurdering av sakkyndige ut fra dagens forskning og kunnskap, sier Lange-Nielsen.

Dømte selv

En av sakene Lange-Nielsen spesielt har sett nærmere på, er en sak fra 1988 hvor han selv var dommer.

- Ut fra legeuttalelsene vi fikk den gangen, pekte alt mot at mannen var skyldig. Men her må det gjøres nye sakkyndige vurderinger, sier Lange-Nielsen.

- Det er spesielt at en tidligere dommer bruker mye av sin tid på dette?

- Du, jeg vil ikke si så mye mer om dette nå, men jeg er alvorlig bekymret for at det er begått flere justismord.

Barnevernskonsulent Morten Johansson i Nasjonalt ressurssenter for seksuelt misbrukte barn sier at Lange-Nielsen har rett i at retten tidligere la for stor vekt på medisinske funn.

- Saker med mistanke om seksuelle overgrep mot barn er noen av de vanskeligste sakene som behandles av domstoler, hjelpeapparat og private instanser, sier Johansson.

Behov for etterutdanning

Nasjonalt ressurssenter for seksuelt misbrukte barn etterlyser etterutdanning av dommere i Norge.

- Dommerne bør ha en minimumskompetanse om barn som er seksuelt misbrukt. Det går ganske klart fram av flere saker vi har fått inn, sier Johansson.

Også Borgarting lagmannsrett påpeker behovet for etterutdanning av dommere.

PENSJONERT: Trygve Lange-Nielsen (81) har i to år jobbet i det stille med overgrepssaker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer