Eksellensen fra Sparbu

Navn: Mona Juul Alder: 41 Yrke: Ambassadør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En gang var det kongelige Utenriksdepartement en mannsbastion. Fortsatt er et flertall av de ansatte menn. Jentene er imidlertid kommet for fullt de siste årene, så voldsomt at middelaldrende menn høyt på karrierestigen med sure smil sier de vurderer kjønnsskifteoperasjon for å kunne klatre helt til topps. Det var ikke bare Mona Juul som i går fikk sin utnevnelse av Kongen i statsråd. Samtidig ble også den 27 år gamle studenten Kristin Røynmo fra Tromsø utnevnt til politisk rådgiver i utenrikssaker i Utenriksdepartementet.
  • Lite ante jeg at den vevre ambassadesekretæren som i 1989 tok imot utenriksminister Thorvald Stoltenberg og hans omfattende følge på Hilton-hotellet i Cairo i 1989, i løpet av kort tid skulle bli internasjonal spiller på det diplomatiske A-lag og nå vår nye ambassadør i Israel. Med supereffektivitet fordelte hun den gangen følget til sine respektive rom, delte ut nøkler og sørget samtidig for at hver mann fikk riktig bagasje med seg, samtidig som hun distribuerte det detaljerte programmet for besøket.
  • Fem år seinere var hun tilbake i Kairo da israelerne og palestinerne endelig satte sine signaturer under Oslo-avtalen. Da var det politisk høytrykk over Midtøsten. Forhåpningene var store. Man snakket i fullt alvor om fred. Siden har det gått bratt nedover bakke. Når hun tiltrer som ambassadør i Tel Aviv, har vertslandet etter alt å dømme en statsminister som heter Ariel Sharon. Han er ikke akkurat noen fredsdue.
  • Det var heller ikke Benjamin Netanyahu. Da han vant over Shimon Peres, hadde den israelske regjeringen ingen forbindelseslinjer til Arafat og hans folk. Den som ordnet ny kontakt, var daværende ambassaderåd Mona og hennes mann Terje Rød-Larsen. Siden de to først møtte hverandre i 1981, har de også profesjonelt jobbet på lag. I august i fjor nedkom hun med tvillinger. «Den ene hadde et tenksomt blikk, den andre liknet mer på faren,» sa deres venner vennlig ondskapsfullt.
  • Mona er trønder fra Sparbu, der hennes far var meieribestyrer og hvor hun vokste opp med fire eldre brødre. Hun studerte statsvitenskap, sosiologi og sosialøkonomi ved Universitetet i Oslo og London School of Economics før hun begynte på aspirantkurset.
  • Hittil har hun holdt seg i bakgrunnen, selv om hun kanskje er den norske diplomaten som har oppnådd mest dramatiske, internasjonale resultater av arbeidet sitt.
  • Nå må hun trene på å gå i front.