Eks'ene kan felle Kristin

FROGNER (Dagbladet): Knuste hjerter fra fortida er i ferd med å innhente Kristin Kirkemo Haukeland. På rekke og rad står ekselskerne fram og knytter henne til trippeldrapet og attentatene. Samtidig sitter ektemannen Per Haukeland på tilhørerbenken og følger hvert ord som blir sagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russ innrømmer sokke-planting

Full splid om ekteparet

Kristin Kirkemo Haukeland avviser at hun har vært med på noen drapsplanlegging. Men i retten har flere vitner fra det kriminelle miljøet, deriblant flere menn hun har hatt forhold til, styrket påtalemyndighetens teori om at Kristin selv aktivt har medvirket til planleggingen av drapene.

Tilbød ekteskap

  • Arman Vestad hadde et kort forhold til Kristin rundt jul 1998, og hjalp henne med å skaffe de to pistolene Kristin sier hun har gitt til ekteparet Orderud.

I retten sa Vestad at han fikk følelsen av at Kristin forsøkte å rekruttere ham til å begå et trippeldrap, og at hun tilbød ham ekteskap dersom han ville hjelpe henne. Da han avslo, skal Kristin ha dumpet ham til fordel for kameraten Odd Helge Hoel.

Takket nei

  • Odd Helge Hoel, som hadde et kort forhold til Kristin etter jul 1999, fortalte retten at Kristin hadde spurt ham om han visste om noen som kunne drepe tre eller om han ville være med på det. Også han skal hun ha lokket med ekteskap, men han avslo.

Forsmådd

  • Cato Pedersen ble sammen med Kristin like før hun ble pågrepet for drapene, og de to brevvekslet flittig under hele varetektstida. Men da Kristin slapp ut, ønsket hun ikke å ha mer kontakt med Cato.

Få dager etter at han skjønte at han ikke lenger hadde noen kjæreste, tok han kontakt med politiet. Han hadde flere opplysninger: Han knyttet da Kristin til attentatene, og sa at Kristin var den første han tenkte på da han fikk høre at noen var pågrepet for drapene. Han lot politiet få lese alle brevene fra Kristin.

Truet med skudd

  • Lars Grønnerød, som Kristin bodde sammen med da hun hadde sine forhold til de tre ovenfornevnte, sa i retten at Kristin under en krangel med ham, indirekte sa at hun var drapskvinnnen.

«Hvis ikke du passer deg, så skyter jeg deg bakfra slik som med de tre der oppe», skal hun ha sagt.

Lars hevder at Kristin også har fortalt ham at hun står bak attentatene mot Anne Orderud Paust og Per Paust.

De tidligere vennene

  • En 32 år gammel tidligere venninne av Kristin, kom i retten i går med et totalt ødeleggende vitnemål for Kristin.

- Hun sa det var et bestillingsdrap, og at var mye blod og gris der oppe, sa kvinnen. Hun sa videre at Kristin i månedsskiftet februar mars 1999 sa at hun hadde utført attentatforsøkene. Denne kvinnen tilhører ikke det kriminelle miljøet.

  • En 32 år gammel mann fra Oslos underverden fortalte retten at han forsto allerede før drapene at pistolene Kristin skaffet, skulle brukes til en kriminell handling. Kristin har sagt de skulle brukes til selvforsvar.
  • Gunnar Baltzersen, en av Kristins barndomsvenner, sa at Kristin fortalte ham at tre personer måtte død, hvis ikke ville Per Orderud miste gården. Han tror Kristin sa dette høsten 1998, altså før den angivelige drapsplanleggingen.
  • En 21-årig venninne av Kristins søster, Synøve Pedersen, knyttet Orderud-sokken til Kirkemo-familien. Hun sa at sokken, funnet få meter fra kårboligen, er Synøve sin. Nyttårsaften 2000 skal Synøve sagt at farmora hadde strikket den.
  • Lillesøster Synøve Pedersen hevder at Kristin under et nyhetsinnslag om trippeldrapet, utbrøt: «Det er meg. Det er meg som er nyhetene».

Kristin har ikke fullgodt alibi for drapsnatta.

En mobiltelefonutskrift viser at mobilen hennes var på en budrunde den aktuelle natta, men påtalemyndigheten mistenker at Kristin ikke selv var med på runden. Mannen som sier at han kjørte Aftenposten med Kristin drapsnatta, er siktet for falsk forklaring.

Godt nytt

Men også Kristin Kirkemo Haukeland har hatt medgang under rettssaken.

Flere av hennes venner fra det kriminelle miljøet har vært langt mindre bombastiske i sine uttalelser i retten enn de var i politiavhør. Hennes far, Sverre Martin Kirkemo, og søsknene Ole Robert Kirkemo og Synøve Pedersen har sagt at de aldri kunne tro at Kristin kan ha noe med drapene å gjøre. Det styrker Kristins troverdighet at det var hun som som først fortalte politiet om våpnene på Orderud gård lille julaften.

FORSMÅDD: Cato Pedersen.
FORSMÅDD: Lars Grønnerød.
FORELSKET: Kristin Kirkemo Haukeland og ektemannen Per Haukeland.
FORSMÅDD: Arman Vestad.
FORSMÅDD: Odd Helge Goel.