LEVER ISOLERT: Russiske Grigorij Perelman (43) løste et matteproblem som har plaget klodens beste hjerner i 100 år. 18. mars i år ble det klart at han vinner seks millioner kroner for beviset, men det er fortsatt høyst uklart om den ekstremt sky matematikeren vil ta imot pengene. Foto: AP Photo/International Mathematicians Congress
LEVER ISOLERT: Russiske Grigorij Perelman (43) løste et matteproblem som har plaget klodens beste hjerner i 100 år. 18. mars i år ble det klart at han vinner seks millioner kroner for beviset, men det er fortsatt høyst uklart om den ekstremt sky matematikeren vil ta imot pengene. Foto: AP Photo/International Mathematicians CongressVis mer

Eksentrisk geni nekter trolig å ta imot 6 mill.

Løste en av mattens vanskeligste oppgaver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det eksentriske og svært sky mattegeniet Grigorij Perelman, en 43-årig, arbeidsledig ungkar som bor tilbaketrukket sammen med sin mor i Russland, nekter trolig å ta imot en pengepremie på seks millioner kroner.

Perelman greide å knekke Poincare-formodningen; en nøtt som har plaget matematikere i hundre år.

Formodningen, som omhandler overflateegenskapene til en kule, ble formulert av Henri Poincaré i 1904, og ansett for å være en av de viktigste problemene innen faget.

Perelmans bevis, framsatt i 2002 og 2003, gjorde ham skikket til å motta en av de svært ettertrakta Millennium-prisene (se faktaboks).

- Dette er et stort framskritt innen matematikkhistorien, og vil bli husket lenge, sa president James Carlson ved Clay Mathematics Institute da de offentliggjorde 18. mars i år at Perelman får pengepremien.

Nektet før Russeren skal ha hatt følgende å si da beviset, kalt årets vitenskapelige gjennombrudd av tidsskriftet Science, ble tildelt den ekstremt prestisjetunge Fields-medaljen i 2006:

— Jeg nekter.

Og nå er altså det store spørsmålet om Perelman, som i seinere tid har lagt matematikken på hylla, velger å ta imot Clays Millennium Prize Problems-prisen på én million dollar.

— Jeg veit at han seriøst tenker over saken denne gangen. Han har fortsatt tid til å akseptere, sier Sergei Rukshin, Perelmans gamle mattelærer, til Associated Press (AP).

- Så vidt jeg veit, etter all medieoppmerksomheten, ønsket han ikke å være en offentlig person og se ut som et dyr i dyrehagen, sier Rukshin.

— Jeg har alt jeg trenger, skal Perelman ha sagt da den britiske tabloiden Daily Mail nylig intervjuet ham gjennom leilighetsdøra.

SKY OG EKSENTRISK: Mattegeniet Perelman bor med sin mor utenfor St. Petersburg og beveger seg svært sjeldent utendørs. Dette bildet er ett av meget få som finnes. Foto: AP Photo/Dmitry Lovetsky/SCANPIX
SKY OG EKSENTRISK: Mattegeniet Perelman bor med sin mor utenfor St. Petersburg og beveger seg svært sjeldent utendørs. Dette bildet er ett av meget få som finnes. Foto: AP Photo/Dmitry Lovetsky/SCANPIX Vis mer

For Perelman har lenge gjort det klart at han ikke ønsker pengene, prisene eller oppmerksomhet. I 2006 forsøkte Dagbladet å komme i kontakt med ham i drabantbyen utenfor St. Petersburg for å snakke om premien. Det lyktes ikke.

- Nei, både han og moren hans bare sitter inne, og går ikke ut etter at oppstyret startet, sa en av naboene.

Vinner du? Skoledirektør Tamara Yefirmova, som har kjent Perelman siden studietida, sier han ble fullstendig oppslukt i å løse problemet og sluttet å dukke opp på møtene i matteforeningen.

— Det kunne bare være han som var i stand til å løse den, sier Yefirmova til AP.

Løsningen på denne matteoppgaven og seks andre kvalifiserer til millionpremien i Clay-instituttets såkalte Millennium-utfordring.

Og det er fortsatt muligheter for gevinst, dersom du er blakk og desperat etter en påskenøtt på hytta. Seks av de sju opprinnelige problemene står fortsatt uløst.