Pompeii

«Eksepsjonelt» slave-funn

Forskere har funnet et helt intakt rom i Pompeii, hvor de mener at slavene til huseieren bodde.

SLAVEROM: I villaen 700 meter utenfor Pompeiis bymurer har arkeologer nå funnet et intakt soverom. Forskerne mener at slavene bodde her. Foto: Pompeii Archeological Park / Departmentet for kulturarv, aktiviterer og turisme / Reuters
SLAVEROM: I villaen 700 meter utenfor Pompeiis bymurer har arkeologer nå funnet et intakt soverom. Forskerne mener at slavene bodde her. Foto: Pompeii Archeological Park / Departmentet for kulturarv, aktiviterer og turisme / Reuters Vis mer
Publisert

I ruinene av vulkanbyen Pompeii har forskerne nylig gjort et funn som de selv omtaler som «eksepsjonelt».

I en villa som lå rundt 700 meter utenfor bymuren har de nå funnet et helt intakt rom.

Forskerne tror at det var huseierens slaver som bodde i rommet, opplyser Pompeii arkeologiske park i en pressemelding.

Det er blant annet funnet senger lagd av tre, en kammerpotte (altså datidas toalett) og en rekke andre gjenstander.

- Slående

For to år siden ble det funnet skjelettene etter to personer i det samme huset. Forskerne mener at det var eieren av villaen og slaven hans.

- Det mest slående er hvor trangt og falleferdig dette rommet er. Det er et sted mellom en sovesal og et lager, sier direktør Gabriel Zuchtriegel i det arkeologiske utgravingsområdet i Pompeii.

Pompeii var som kjent en romersk oldtidsby som ble ødelagt av et vulkanutbrudd fra Vesuv i år 79. Minst 2000 personer mistet livet, og deler av byen ble bevart under aske og stein fra utbruddet.

Innblikk i hverdagslivet

Zuchtriegel sier at funnet av soverommet er ekstraordinært fordi det gir et innblikk i hverdagslivet i Pompeii da utbruddet skjedde.

- Dette er virkelig et av de mest spennende funnene i hele mitt liv som arkeolog, selv uten funn av store «skatter». Den sanne skatten her er den menneskelige opplevelsen, i dette tilfellet opplevelsen til de mest sårbare menneskene i et oldtidssamfunn, sier Zuchtriegel.

Også museumsdirektøren har latt seg engasjere av funnet.

- Studiene av dette rommet, som vil bli utfylt ytterligere av de pågående analysene, kommer til å la oss avdekke ny og spennende informasjon om leveforholdene og slavenes liv i Pompeii og den romerske verden, sier museumsdirektør Massimo Osanna.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer