DØMT Tidligere førstedame Simone Gbagbo må belage seg på å tilbringe mye tid bak murene. Foto: AFP PHOTO / Aristide Bodegla
DØMT Tidligere førstedame Simone Gbagbo må belage seg på å tilbringe mye tid bak murene. Foto: AFP PHOTO / Aristide BodeglaVis mer

Eksførstedame dømt til fengsel

Elfenbenskystens tidligere førstedame Simone Gbagbo er dømt til 20 års fengsel, opplyser en domstol i Abidjan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om lag 3000 mennesker ble drept i voldshendelsene som oppsto da president Laurent Gbagbo nektet å godta valgnederlaget og overlate makten til Alassane Ouattara i 2010. Presidenten og kona ble pågrepet av franske soldater året etter.

Simone Gbagbo sto tiltalt sammen med 82 tidligere myndighetspersoner og politisk allierte av ektemannen. Anklagen går ut på at de skal ha bidratt til å legge til rette for voldshandlingene etter valget.

Nå har en enstemmig rett dømt 65-åringen til 20 år i fengsel for å ha undergravet statens sikkerhet, opplyser dommer Tahirou Dembele. Det er betraktelig strengere enn aktors påstand, som var på ti års fengsel.

Den tidligere presidenten har selv sittet over tre år i varetekt i påvente av å bli stilt for retten av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag. Gbagbo er tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten.

ICC har tidligere bedt Elfenbenskysten utlevere også hans kone, noe myndighetene har nektet å gjøre.

(NTB)