Eksil-kubanere anklager Elians far

MIAMI (Dagbladet): Faren til den kubanske båtflyktningen Elian anklages nå av eksilkubanerne i Miami. De hevder han er en dårlig far. I går regisserte de velorganiserte eksilkubanerne en slags Hollywood-film for journalistene med hobbyfiskeren som fant Elian i havet som hovedrolleinnehaver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig fikk Juan Miguel Gonzalez, Elians far, og hans familie innvilget visum til USA. Idet faren setter sine bein i USA har han etter loven foreldreretten til sønnen.

Imens gikk seksåringens Miami-slektninger inn i siste runde av forhandlinger med myndighetene i USA. Stemningen er spent.

- Jeg tror ikke faren bryr seg så mye om sønnen. Han skulle ha kommet med én gang gutten ble reddet, sier Donato Delrymple (40).

Delrymple var en av de to hobbyfiskerne som plukket opp Elian fra havet utenfor Fort Lauderdale 25. november i fjor. Han var i går på plass utenfor det lille huset til Elians filleonkel, Lazaro Gonzalez. Da han gikk inn i bakhagen kom Eliàn og en liten venn ut, og Delrymple lekte med guttene til stor fryd for pressefotografene, som nå snart kan telles i tre sifre.

Forestilling

Leken ble akkompagnert av et femtitall demonstranter som sang kampsanger, og ikkevoldsleder Ramsn Saul Sanchez trenet folk i å være «en menneskelig mur» på sidelinja. Sanchez har sagt at han er villig til å ofre livet for at myndighetene i USA ikke skal hente Elian i Lille Havanna.

Opptrinnet var som en lavbudsjett, uavhengig film kalt «Mirakelet Elian», hvor fiskeren Delrymple sto på for å få Oscar for beste birolle.

- Jeg er her så ofte jeg kan. Jeg får ikke bildet av Elian i bilringen ut av hodet, sier Delrymple, som er blitt Miami-slektningenes «sannhetsvitne».

Uten motstand

Immigrasjonsmyndighetene (INS) og justisminister Janet Reno har for flere måneder siden sagt at gutten skal tilbake til sin far og at bare faren har foreldreretten over gutten. Gårsdagens forhandlinger er noe så sjeldent som den tredje utsettelsen for INS' avgjørelse. Fem stramme advokater marsjerte inn i rettsbygningen i Miami sentrum i går tidlig for å forhandle med INS, som krever at azaro Gonzalez skriver under et brev som lover at Elian skal overlates til myndighetene uten motstand tre dager etter at alle anker av avvist.

Voldelig

Mye tydet i går ettermiddag, lokal tid, på at Lazaro Gonzalez ikke vil undertegne brevet og at INS og Reno kommer til å sette hardt mot hardt i den utslitende prosessen. Skrives brevet under, er det i håp om at det vil gi utsettelser og rettsprosessen som allerede har tatt over fire måneder.

Da Dagbladet gikk i trykken i går kveld var det fredelig motstand utenfor huset. Først klokka ni i dag tidlig, Miami-tid, kan det komme til uroligheterhvis INS viser at de mener alvor med at Elian ikke lenger har oppholdstillatelse i USA.

Juan Miguel Gonzalez har sagt at han vil dra aleine til USA hvis han kan få en garanti for foreldreretten. Fidel Castro vil sende en hel delegasjon på 27 personer.

Fra Cuba har Fidel Castro hele regien, mens Juan Miguel Gonzalez sitter med tårevåte øyne og et innbitt uttrykk i ansiktet. I USA har president Bill Clinton forbeholdt seg retten til å være på sidelinja og la amerikansk lov bestemme sakens gang.