DOBBELTDRAPSTILTALT: Den 43-årige kvinnen virker ved godt mot i retten. Her med sine forsvarere Katja Hakvaag og Olav Sylte. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
DOBBELTDRAPSTILTALT: Den 43-årige kvinnen virker ved godt mot i retten. Her med sine forsvarere Katja Hakvaag og Olav Sylte. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

Dobbeltdrapssaken i Kristiansand

Ekskjæreste (58) skal ha blitt dopet ned tre ganger. - Helt uvirkelig å høre på

Er sentralt vitne i rettssaken mot den 43-årige sjubarnsmoren.

KRISTIANSAND (Dagbladet): - Det er uvirkelig å sitte og høre på. Jeg får flashback til en viss periode av livet.

Det sier en 58-årig mann til Dagbladet. I et par års tid var han kjæreste med den 43-årige kvinnen som nå sitter på tiltalebenken i Kristiansand tingrett, tiltalt for å ha tatt livet av sin ekssamboer og sin far i henholdsvis 2014 og 2002.

Måtte legges inn

Sjubarnsmoren er også tiltalt for å ha dopet ned 58-åringen tre ganger, en av gangene så alvorlig at han måtte legges inn på sykehus. I tillegg mener påtalemakten at hun over tid misbrukte kredittkortet hans og tok ut over 150 000 kroner.

AVDØDES NATTBORD: Slik fant politiet nattbordet på avdøde Øystein Hagel Pedersens hotellrom 6. april 2014. Foto: Politiet
AVDØDES NATTBORD: Slik fant politiet nattbordet på avdøde Øystein Hagel Pedersens hotellrom 6. april 2014. Foto: Politiet Vis mer

Mannen er et sentralt vitne i saken, og i rettssalen sitter han ved siden av den avdøde ekssamboeren Øystein Hagel Pedersens eldste sønn. 58-åringen er tydelig preget mens aktor Leif Aleksandersen presenterer inngående detaljer om den tidligere kjæresten og hans eget liv. Likevel understreker han:

- Pedersens sønn ... han har jo mistet faren. Jeg har bare mistet penger.

- Føler du deg lurt?

- For å si det sånn: Det er ikke jeg som har brukt det kortet. Det er en betydelig sum, sier Kristiansand-mannen.

Han opplyser at han akter å følge store deler av den lange hovedforhandlingen, som er berammet helt fram til 24. januar.

Svært detaljert

Aktor Aleksandersen går svært detaljert til verks i innledningsforedraget, og redegjør for så vel hva den tiltalte kvinnen og den avdøde ekssamboeren spiste på restaurant dagen før han ble funnet død, til kontobevegelser og meldinger sendt pr. SMS eller på sosiale medier.

«Takk for suppa i går, en god samtale, tror jeg. Men jeg ønsker ikke noe mer, få det inn i huet en gang for alle», skriver kvinnen til ekssamboeren midt på dagen 6. april 2014, om den tidligere nevnte restaurantmiddagen. Da hadde imidlertid 67-åringen ligget død på rom 221 på First Hotel i Kristiansand sentrum i timevis.

ÅPNET FARENS GRAV: Politiet åpnet grava til den tiltalte kvinnens far i fjor, fordi han ikke ble obdusert etter å ha blitt funnet død i 2002. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
ÅPNET FARENS GRAV: Politiet åpnet grava til den tiltalte kvinnens far i fjor, fordi han ikke ble obdusert etter å ha blitt funnet død i 2002. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

Om motivet for å ta livet av ekssamboeren sier Aleksandersen:

- Tiltalte hadde en oppfatning av at avdøde var årsaken til at hun ikke fikk omsorgen for deres felles barn.

Begge de to ekspartnerne lå i langvarig konflikt om deres to felles barn med så vel barnevernet som hverandre.

Piller på nattbordet

Aleksandersen viser fram bilder fra nattbordet på rom 221. På bordet lå blant annet en mengde innsovningspiller av typen Stilnoct, som Pedersen viste seg å ha tatt i en svært stor mengde.

- Det var en svært høy dose, mangfoldige ganger mer enn i medisinsk bruk, sier statsadvokaten.

Påtalemaktens teori er at den tiltalte kvinnen først dopet ham ned med denne potensielt dødelige dosen, før hun kvalte ham med ei pute.

Videre tegnet Aleksandersen et bilde av en kvinne med store økonomiske problemer, og trakk linjer til at hun etter farens død mente å ha fått for lite i arv - 1 million kroner.

Personlighetsforstyrrelser

Kvinnen nektet straffskyld på alle tiltalens punkter ved rettssakens begynnelse, men har avvist å avgi forklaring i retten, noe hun stadfestet overfor fagdommer Ben Fegran i dag. Hun har heller ikke latt seg avhøre av politiet, og vil ikke samarbeide med de rettspsykiatrisk sakkyndige.

Sjubarnsmoren ble i fjor tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling for å bli observert. De sakkyndige kommer til at hun er strafferettslig tilregnelig, men diagnostiserer henne med en rekke personlighetsforstyrrelser, som emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (borderline) og dyssosial personlighetsforstyrrelse - preget av blant annet mangel på empati og innlevelsesevne, og manipulasjon.

På spørsmål om hvordan klienten stiller seg til å bli beskrevet slik av aktor, svarer forsvarer Olav Sylte:

- Hun har hørt disse tingene i over et år, og også tidligere, så dette er ikke noe nytt. Det aktor sier, er relevant, men på en annen måte enn måten han ser det. Det fins en alternativ tolkning, som jeg vil legge fram i retten, sier Sylte til Dagbladet.

I retten sier Sylte at det virker som om politiet har sett bort fra at Pedersens dødsfall kan skyldes selvdrap, og bare har etterforsket dødsfallet som drap.

- Ved godt mot

Advokaten mener videre at påtalemaktens tiltale er tynn.

- Påtalemakten sier at hun «trolig» holdt farens hode under vann. Det går ikke an å ta ut tiltale på et slikt grunnlag, sier han.

Den 43-årige kvinnen virker rolig og fattet på tiltalebenken.

- Hun er ved godt mot, og ser fram til å bli ferdig med rettssaken, sier forsvareren til Dagbladet.