TILSTO: Den 21 år gamle ekskjæresten har nå erkjent å ha drept Strømner. Foto: OSLO KOMMUNE
TILSTO: Den 21 år gamle ekskjæresten har nå erkjent å ha drept Strømner. Foto: OSLO KOMMUNEVis mer

Ekskjæresten (21) tilstår drapet på Rickard (23)

- Hun har oppgitt et motiv, sier forsvareren. 21-åringen nekter ennå straffskyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 21 år gamle ekskjæresten som er siktet for drapet på Hans Rickard Strømner, har tilstått i avhør.

- Hun har tilstått å ha drept ham. Vi vil ikke gå ut med hvordan, når, hvor eller hvorfor det skjedde, fordi den andre siktede skal avhøres på mandag, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde, sjef for vold- og sedelighetsseksjonen, til Dagbladet.

- Jeg kan bekrefte at hun har tilstått å ha begått handlingen i siktelsen. Hun erkjenner ennå ikke straffskyld, sier advokatfullmektig Karoline Øverseth Bekkoset ved advokatfirmaet Drevland og Grape til Dagbladet.

- Bestemte seg før avhøret 21-åringen har nå akseptert at hun vil bli varetektsfengslet på mandag, og vil ikke motsette seg brev- og besøksforbud, opplyser advokaten, som var tilstede i avhøret i dag.

Gjennombruddet i drapssaken kom like etter at Kripos startet et nytt avhør av 21-åringen klokka 11 i formiddag. Politiet var ikke varslet om  hva kvinnen kom til å si.

- Hun hadde tatt den avgjørelsen i forkant av avhøret, sier Øverseth Bekkoset.

Hun kan på grunn av etterforskningen ikke kommentere innholdet i forklaringen, men bekrefter at ekskjæresten har forklart hvorfor hun utøvde volden som tok livet av Strømner.

- Hun har oppgitt et motiv, sier advokaten.

Etter det Dagbladet forstår har kvinnen bekreftet at drapet skjedde 9. juli i år, samme dag som omgangskretsen hadde den siste kontakten med Strømner. Kripos-avhøret i dag varte i fem og en halv time, og 21-åringen har forklart seg inngående om den gruoppvekkende drapsdagen.

- Hvorfor erkjenner hun ikke straffskyld?

- Det kan jeg ikke kommentere foreløpig, sier Øverseth Bekkoset.

Venninnen nekter Den 22 år gamle venninnen av ekskjæresten som er pågrepet og siktet på lik linje med 21-åringen, nekter ennå straffskyld.

- Hun sier at hun overhodet ikke har noe med dette å gjøre, og at hun ikke har sett avdøde siden han ble kastet ut. Hun skulle egentlig avhøres på nytt i dag, men dette ble utsatt av politiet, opplyser advokat Benedict de Vibe til Dagbladet.

- Vil ekskjærestens tilståelse få betydning for 22-åringens forklaring?

- Vi får se hvilke vurderinger hun gjør på mandag, sier de Vibe.

Politiet mener det er godt grunnlag også bak siktelsen av 22-åringen.

- Vi var i går veldig sikre på at vi hadde pågrepet de riktige personene. Etter korte avhør i går, der begge nektet, har én av dem nå tilstått, konstaterer Rohde.

- Hugget i hjel Strømner ble funnet død og innpakket i plast under en gammel sofa like ved en grusvei på Klemetsrud i Oslo 13. oktober, da en hund som ble luftet av Foreningen for omplassering av dyr reagerte på lukten. Etterforskerne har jobbet ut fra at liket ble dumpet, og at selve drapet skjedde et annet sted, rundt tidspunktet da Strømner forsvant 9. juli.

Kriminalteknikere har brukt lang tid på undersøkelser av boligen i Rustadsaga der Strømner bodde sammen med 21-åringen, og der 22-åringen seinere flyttet inn, men politiet har ikke bekreftet at dette kan være åstedet for drapet.

Ifølge VG konkluderer den foreløpige obduksjonsrapporten med at Strømner var påført en rekke stikk eller hugg med et kraftig våpen. Drapsvåpenet skal ha etterlatt spor i bein og knokler, noe som gjorde at Kripos raskt slo fast at det dreide seg om et drap da liket ble undersøkt.

- Vi vil ikke gå ut med noen ytterligere opplysninger før den siktede 22-åringen er avhørt på nytt, sier politiinspektør Rohde i kveld.

DREPT: Hans Rickard Strømner ble funnet død og innpakket i plast på Klemetsrud, tre måneder etter at han forsvant.
DREPT: Hans Rickard Strømner ble funnet død og innpakket i plast på Klemetsrud, tre måneder etter at han forsvant. Vis mer