- Ekskluderer gode kandidater

Anders Folkestad og Unio mener det er helt feil å ekskludere kandidater som ikke har master fra toppjobbene i politiet.

VIL HA BRED REKRUTTERING: UNIO-leder Anders Folkestad.    Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
VIL HA BRED REKRUTTERING: UNIO-leder Anders Folkestad. Foto: Henning Lillegård/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå reagerer også Unio — Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede — på at dyktige kandidater blir ekskludert fra politimesterstillingene.

Etter at Stortinget vedtok nærpolitireformen ble Politidistrikt-Norge omorganisert fra 27 til 12 distrikt. En rekke kvalifiserte kandidater har meldt seg som søkere til de ledige politimesterembetene.

- Vi reagerer på at ingen som ikke har master i juss eller tilsvarende plutselig ikke er kvalifisert. Etter vår mening er dette veldig feil, og fører til at gode kandidater blir ekskludert, sier Anders Folkestad, leder i Unio til Dagbladet.

- Vanskelig å forstå Han peker på at Unio den største akademiske interesse organisasjonen i Norge, men reagerer likevel på andre fagutdanninger enn juss og masters gjør at politimesterkandidater ikke blir vurdert som seriøse kandidater.

- Det blir veldig spesielt og vanskelig å forstå. Politidirektoratet skviser ut søkere med lang og operativ politierfaring.

- Politidirektoratet og politidirektør Odd Reidar Humlegård må da dokumentere at i de politidistrikt hvor det fram til nå har vært politimestere uten juridikum, har vært dårligere resultater. I politiet blir jo alt målt, og da må Humlegård legge fram dokumentasjon på at en master i juss eller tilsvarende er det som har gitt resultater, sier Anders Folkestad.

Samtidig har lederen av Unio ingen problemer med å forstå at de i ledelsen i et politidistrikt må være juridisk kompetanse.

- Sentralisering - Tidligere i prosessen ville politidirektør Humlegård ha enda færre politidistrikt enn de 12 distriktene som ble vedtatt. Vår frykt er at sentralstyringen av norsk politi vil bli større, hvis vi nå får en politiledelsen som mangler politifaglig og operativ erfaring. Det blir kalt en nærpolitireform, men minner mer sentralisering.

- Det er åpenbart at også politiet og det norske samfunnet vil være tjent med toppledere som har forskjellig og bred faglig tyngde, og samtidig kan politifaget, sier Anders Folkestad.

Dagbladet var i går ettermiddag i kontakt med Politidirektoratet, men de hadde så stort arbeidspress og det var fredag, at de ikke kunne kommentere Anders Folkestad krav om dokumentasjon fra politidirektør Humlegård — om at politimestere med juss har bedre resultater enn politimestere med annen faglig bakgrunn.