Coronapass:

Ekskluderer uvaksinerte: - Ikke lovlig

Regjeringen vurderer nå hvordan en coronapassløsning som skiller vaksinerte og uvaksinerte kan tas i bruk. - Per i dag så er det ikke lovlig, sier jusprofessor.

VIL BESKYTTE UVAKSINERTE: I framtida kan coronapasset ditt avgjøre om du slipper inn på større arrangementer og serveringssteder. Foto: Terje Bendiksby / NTB
VIL BESKYTTE UVAKSINERTE: I framtida kan coronapasset ditt avgjøre om du slipper inn på større arrangementer og serveringssteder. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I forrige uke ble det klart at regjeringen vurderer å innføre et coronapass til bruk på store arrangementer og serveringssteder i Norge.

De har bedt både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet om å vurdere konkrete forslag til hvordan dette kan utføres i praksis.

FHI ønsker ikke å anbefale bruken av coronapass, men nylig ble det klart at Helsedirektoratet er åpen for en ny løsning. De mener det beste alternativet er en såkalt 2G-løsning, hvor uvaksinerte ikke får muligheten til å kunne teste seg inn.

Et coronapass som dermed lager et skille mellom vaksinerte og uvaksinerte i samfunnet.

- Per i dag så er det ikke lovlig, i alle fall ikke lengre enn i en kort periode i forbindelse med gjenåpning av samfunnet, sier jusprofessor Hans Petter Graver til Dagbladet i en e-post.

- Står ganske fritt

Hovedformålet med en slik løsning vil, ifølge myndighetene, være å skjerme uvaksinerte mot smitte fra store folkemengder.

Graver sier den gjeldende loven bygger på en del forutsetninger om samsvar med EUs coronasertifikat og bruk av det for å beskytte mot smitte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer